БАСАТ иска въвеждане на 200 евро такса за турски превозвачи

БАСАТ иска въвеждане на 200 евро такса за турски превозвачи
Снимка: Агенция „Фокус“
A A+ A++ A

Българските превозвачи ще поискат среща с министъра на транспорта и с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, за да вземат решения дали да започнат протестни действия. Това каза пред агенция „Фокус“ Петко Ангелов, зам.-председател на БАСАТ. По думите му – от срещата в Истанбул е станало ясно, че председателят на турската асоциация на превозвачите (UND) е поел ангажимент пред турските превозвачи да премахне българските превозвачи от турския пазар.

„Турските превозвачи искат да въведат още по-строги мерки спрямо българските превозвачи и искат да ни избутат от пазара – да не работим на турския пазар“, каза още той. Според председателя на турската UND българите вземат много товари от турската страна. „Показа ни една таблица. Но това не е вярно“, заяви Ангелов.

„Ако искаме от българските власти реципрочни мерки, това ще е незаконно. Ние искаме турската страна да си спазва европейските спогодби“, каза още Ангелов. „Нашето предложение ще бъде - въвеждане на 200 евро пътна такса. Това ще доведе до нови преговори. Българският бранш иска да се вдигнат на 200 евро таксите за преминаването на посока. Това е отговорът, защото пътищата в България са разбити и това е от тяхното преминаване - 320 000 ТИР-а преминават през България на година. По тази логика нашите пътища трябва да имат пари – както техните превозвачи трябва да имат товари.

От UND казват, че искат да запазят пазара за турските превозвачи. Ние настояваме да се спазват спогодбите – щом са подписали спогодба за СЕМТ разрешителното, трябва да я спазват“, каза още той. Отвсякъде се търси помощ, от всички институции, уточни Ангелов.

#БАСАТ #превозвачи #Турция #рестрикции #такса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници