Световната банка: Корупция и непрозрачност при енергийните държавни дружества

Световната банка: Корупция и непрозрачност при енергийните държавни дружества
A A+ A++ A

Непрозрачност в управлението на държавните дружества, голямо усещане за корупция и недостатъчно независим регулатор, който да контролира цялата енергийна система. Това са само част от тежките констатации от проверката на Световната банка на енергетиката у нас, каза на пресконференция служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той представи окончателните данни от доклада на Световната банка, предаде агенция „Фокус“.

„С изключение на Малта, ние сме най-зле по отношение на това какво доверие имат хората в енергийната система у нас. А 61% от населението на България е енергийно бедно“, посочи Асен Василев и призова за предприемането на сериозни реформи.

Световната банка призовава още за по-адекватна система за подпомагане на енергийно бедните, както и за подобряване на начина, по който системата на енергетиката се управлява.

Енергийният министър представи още данни, които критикуват ясно ДКЕВР. Според проверката на Световната банка държавният регулатор у нас не е достатъчно независим, нуждае се от повече финансови средства. Друг проблем е това, че държавната комисия работи единствено с 15 експерти, които се занимават с регулирането на електроенергия у нас.

#Световна банка #енергийни дружества #ДКЕВР #министър #Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"