Френската GDF Suez става акционер в „Набуко”

Френската GDF Suez става акционер в „Набуко”
A A+ A++ A

„Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ“ приветства днес решението на френската енергийна група GDF Suez да приключи сделката с OMV Виена. GDF Suez ще се присъедини към OMV (Австрия), FGSZ (Унгария), Transgaz (Румъния), БЕХ (България) и BOTAS (Турция) като акционер в „Набуко“, съобщават от компанията-оператор на проекта.

Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ“ заяви: „Общоевропейското значение на „Набуко”“ще бъде значително подсилено с подписаното днес споразумение. Включването на GDF Suez ще подсили акционерната структура на „Набуко“ и ще отвори вратите към френския пазар. Познанията на GDF Suez за газовата индустрия като най-голям оператор на транспортна инфраструктура в Европа и статутът им на втори по големина купувач на природен газ на континента осигуряват огромно преимущество на проекта. GDF Suez вече е много активна в държавите – участнички в „Набуко“.

Франк Зиберт, главен финансов директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ“ заяви: „Приветстваме включването на GDF Suez в проекта. Широката акционерна структура от компании, лидери в газовата индустрия в Европа, е важна стъпка към стабилната финансова структура на проекта“.

За „Набуко“

Газопроводът „Набуко“ е най-късият път за достъп до пазарите от региона на Югоизточна Европа. Само „Набуко“ осигурява директен достъп до всички държави на Балканите, както и Гърция и Италия. Газопроводът „Набуко“ ще се свърже с Трансанадоския газопровод (TANAP) на турско-българската граница и ще транспортира газ през България, Румъния, Унгария до Централноевропейския газово разпределителен център в Баумгарден, Австрия. Оттам газът може да достигне до над 500 млн. клиенти в цяла Европа

Нормативната база на проекта е обхватна и напълно завършена. Това включва ратифицирани Междуправителствени споразумения, Споразумения за подкрепа на проекта и изключение от Третият енергиен пакет на ЕС.
„Набуко“ предлага гъвкаво решение за капацитета и осигурява значителни складови възможности по трасето. Екологичните разрешителни вече бяха издадени в Унгария, очакваме скоро да приключи процесът в Румъния и България. „Набуко“ е технически най-напредналият проект с централизирана и интегрирана система за контрол и управление, която гарантира надеждност и сигурност по най-високите стандарти, поясняват от компанията.

#Набуко #компании #акционери #газопровод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници