Ройтерс: Чобанов – кандидатът за финансов министър

Ройтерс: Чобанов – кандидатът за финансов министър
Тихият 36-годишен Чобанов не е партиен член, но е ръководил Агенцията за икономически анализи и прогнози по време на предишния социалистически кабинет (2005-2009), в който Орешарски беше финансов министър. Снимка: Google
A A+ A++ A

Икономистът Петър Чобанов е номиниран за финансов министър в подкрепеното от социалистите експертно правителство начело с Пламен Орешарски, което се очаква да спечели лесно вота на доверие в парламента тази седмица.

Това се казва в кореспонденция на Ройтерс. Най-бедната страна – членка на Европейския съюз, се нуждае бързо от функциониращо правителство, което да приеме бюджета за 2014 и да лобира за еврофондовете, за да сложи край на икономическата криза и да повиши жизнения стандарт.

Тихият 36-годишен Чобанов не е партиен член, но е ръководил Агенцията за икономически анализи и прогнози по време на предишния социалистически кабинет (2005-2009), в който Орешарски беше финансов министър.

Убеден съм, че избраните от мен професионалисти ще провеждат силна политика, която ще стабилизира обществения и икономическия живот в краткосрочен план и ще създадат условия за икономически растеж, заяви Орешарски при откриването на партиен форум на социалистите.

Новият кабинет ще трябва да ревизира непрозрачния и неефективен енергиен сектор и да задържи цените на електричеството, за да избегне протести като тези, които доведоха до свалянето на правителството на ГЕРБ през февруари. По-специално Чобанов ще трябва да задържи фискалния дефицит нисък, за да запази съществуващия валутен борд и в същото време да намери начини за увеличаване на разходите за най-нуждаещите се, за да избегне още протести.

Социалистите, подкрепени от партията на етническите турци ДПС, очакват да получат неофициална подкрепа от националистите от „Атака“ за технократското правителство, което да сложи край на политическата безизходица след изборите на 12 май.

Орешарски обеща да се придържа към малък фискален дефицит и да избегне повишаването на дълга.

По БГНЕС

#Петър Чобанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"