„Блумбърг“: България се опитва да излезе от патовата ситуация

„Блумбърг“: България се опитва да излезе от патовата ситуация
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Джеймс Гомес, Превод: БГНЕС

Българските депутати ще се опитат да прекратят продължилата месеци несигурност с гласуването на предложения от опозиционната на досегашното правителство социалистическата партия кабинет.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски, който бе номиниран от социалистите за премиер, ще има нужда от болшинство в 240-членното Народно събрание, за да бъде одобрен неговият списък на министри. Тъй като неговата партия и нейните партньори контролират 120 от местата в парламента, той ще има нужда някои от другите депутати да не участват в гласуването, за да се приеме кабинетът.

Най-бедният член на ЕС България се бори да излезе от политическата криза, която започна с улични протести срещу строгите икономии, които принудиха правителството на бившия премиер Бойко Борисов да подаде оставка през февруари и да бъдат насрочени предсрочни избори на 12 май. Следващото правителство ще се нуждае от баланс между ограничаването на бюджетните разходи, за да запази страната финансова стабилност и исканията за по-високи запрати и по-ниски цени на енергията.

„Кабинетът отразява ситуацията в страната“, каза Орешарски на партийно събрание. „Той се състои от експерти, специалисти в тяхната област“. Доходността на деноминираните в евро облигации на България с падеж през 2017 г. нарасна 8 базисни пункта, или 0,08 процентни пункта до 1,88% в 7 ч. в София вчера.

Цената на застраховането на дълга на страната срещу неплащане за пет години падна с два базисни пункта до 107. Социалистите на Орешарски получиха шанс да сформират правителство, след като партията на бившият премиер Бойко Борисов ГЕРБ спечели 97 места в парламента, при необходими 121, за да има мнозинство, а не намери съюзници. Орешарски получи подкрепата на своята партия за предложения от него списък с министри, който включва и предложения от него за министър на финансите Петър Чобанов - бивш председател на Комисията за финансов надзор.

Предложеният от Орешарски кабинет включва и Зинаида Златанова - ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Тя е предложена за вицепремиер, който координира освен правосъдието вътрешният ред и усвояването на еврофондовете. Евродепутатът Кристиан Вигенин е предложен за външен министър.

Приоритети на новото правителство ще бъдат преразглеждане на възможностите за намаляване на цените на енергията, промяна в политиката на ценообразуване на лекарствата, както и стъпки за тяхното намаление, каза Орешарски. Той посочи още сред приоритетите на правителството и увеличаване на социалните помощи за социално слаби и детските надбавки, за които ще са нужни общо около 7 млн. лева.

#Пламен Орешарски #Бойко Борисов #България #ГЕРБ #Кристиан Вигенин #Зинаида Златанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"