Чиновниците в Русия ще бъдат проверявани с детектор на лъжата

Чиновниците в Русия ще бъдат проверявани с детектор на лъжата
A A+ A++ A

Чиновниците в Русия ще бъдат проверявани с детектор на лъжата.

Това е част от програмата за борба с корупцията, съобщават руските медии, цитирани от БНР. Препитването чрез полиграф може да стане задължителна практика при назначаването на държавни служители.

Държавната Дума подготвя съответния законопроект, а идеята идва от президентския Съвет за борба с корупцията.

Разработват се също така психологически тестове, които ще бъдат част от процедурата при наемането на работа на чиновниците. Към момента проверки чрез детектор на лъжата се прилагат към служителите във Федералната служба за сигурност и в други силови структури, както и в Министерството на външните работи.

Тестовете се водят доброволни, но на практика се прилагат почти задължително при новите назначения. Първите масови антикорупционни проверки чрез полиграф са били извършени в Русия през 2007 година в администрацията на град Казан, след което там са били уволнени 80 чиновници.

Експертите същевременно се съмняват в ефективността на тези мерки, като смятат, че главното средство за преодоляване на корупцията е реалната политическа конкуренция, когато избирателите ще могат да наказват корумпираната власт чрез гласуване в избирателните секции.

#детектор на лъжата #Русия #чиновници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"