Отварят за туристи „Българският Помпей“

Отварят за туристи „Българският Помпей“
Снимка: Национален исторически музей
A A+ A++ A

Археологическите разкопки по програмата „Виа Понтика“ навлизат в решителна фаза. До 1 юли, началото на активния туристически сезон, обектите ще бъдат предадени, съобщиха от Националния исторически музей. На крепостта „Акра“ край град Черноморец археолозите завършват разкопките на сушата, а слизат и под водата, за да разкрият тайните на древното пристанище.

Продължава работата и на специализираната строителна бригада, която реставрира две от кулите на крепостта и крепостната стена. Стените вече се виждат от пътуващите по пътя Бургас–Созопол и през лятото стотици любопитни туристи ще се отбиват, за да разглеждат монументалните постройки на „българския Помпей“.

Крепостните стени на провлака в Созопол вече са частично реставрирани и готови за посрещане на туристи. През лятото ще бъде реставриран и средновековният храм „Св. Николай Чудотворец“, край който бяха открити мощите на св. Николай и прословутия „вампир“, който до две седмици ще бъде пренесен от София в музея на родния си град - Созопол. Там продължава възстановяването и на т. нар. Северна кула, маркираща входа на едно от пристанищата на града. Готова е вече вратата на входната порта, рамкирана от красив тухлен свод.

По-сложен е случаят с крепостта „Урдовиза“. До 15 юни тази година археолозите ще приключат разкопките на дългата 70 метра крепостна стена. Разчистени са трите бойни кули и входната порта на града. Реставрацията на внушителните останки обаче е затруднена от факта, че крепостта е изградена от приплъзващи се глинести пластове, които изискват допълнително фундиране с железобетонни конструкции под основите.

Тази допълнителна и скъпа работа ще глътне по-голямата част от средствата, предвидени за реставрация, и очевидно е нужно да бъдат потърсени нови средства, за да засияе древната крепост в първоначалния си блясък.

#Акра #Черноморец #разкопки #НИМ #археология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"