Станишев: Рейтингът на България е наследство от нас!

Станишев: Рейтингът на България е наследство от нас!
Станишев припомни, че в края на управлението на Тройната коалиция България е на второ място по малък държавен дълг в Европейския съюз. Снимка: Actualno.com
A A+ A++ A

Фактът, че България поне няма влошаване на кредитния рейтинг, се дължи в голяма степен на точно това наследство на предишното правителство, за което премиерът Бойко Борисов говори.

Това заяви в интервю за „Фокус“ президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и лидер на БСП Сергей Станишев, като добави, че кредитният рейтинг действително е важен за всяка страна.

„Какъв е основният фактор в кредитния рейтинг? Това, че нямаме нужда и нямаме необходимостта и принудата да връщаме огромен външен дълг. Дългът беше намаляван от 31% от БВП на 14% за четири години. И България няма това бреме, както правителството на Гърция, което трябва да плаща дълг близо 150% от техния БВП. На Италия е над 120%. На Германия е 82%“, обясни Станишев.

Той припомни, че в края на управлението на правителството на Тройната коалиция от 27 страни в Европейския съюз по ниво на държавен дълг България е на второ място по малък дълг.

„Единствено Естония имаше по-малък дълг от България. Всички останали – и Германия, и Люксембург, и Франция (да не говорим за тежко изпадналите в дългови кризи държави) са с много, много пъти по-висок дълг“, каза още лидерът на БСП.

„Германия има държавен дълг 82% от БВП. Същото важи и за Франция. Така че какво говори г-н Борисов? Просто бих го призовал да бъде малко по-почтен и честен за тези неща и да говори за своето управление, а не да манипулира и буквално да заблуждава хората“, добави той.

По думите на Станишев Партията на европейските социалисти е за създаване на Европейска кредитна агенция.

„Какво се получава? Кредитни агенции, които даваха на „Леман Брадърс“ най-висок рейтинг, не поеха никаква, поне морална, отговорност за това, че „Леман Брадърс“ през 2008 г. фалира с този най-висок кредитен рейтинг. И сега същите тези агенции могат да поставят всяка държава и всяко правителство на колене, без достатъчно ясни критерии и отговорност за своите действия. Затова смятаме, че е необходимо подобно действие“, заяви президентът на ПЕС.

„За съжаление договорът, който се предлага, не е цялостно решение на съществуващите проблеми. Той просто узаконява и институционализира това, което се прави вече две години и половина в ЕС, в това число и в България, че единствената антикризисна мярка, това е орязване на разходите най-вече за сметка на социалните разходи. Това за нас не е приемливо“, каза още Сергей Станишев.

#България #Сергей Станишев #ПЕС #БСП #президент на ПЕС #лидер на БСП #Бойко Борисов #премиер #рейтинг #Италия #Гърция #Германия #Естония #Люксембург #Франция #Партията на европейските социалисти #европейска кредитна агенция #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"