Мъж атакува сградата на парламента с димки

Мъж атакува сградата на парламента с димки
55-годишен мъж (седналият на снимката) предизвика истинска паника пред Народното събрание днес преди обяд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мъж хвърли две димки и остави подозрителен сак пред сградата на заседаващото днес Народно събрание.

Инцидентът се състоя около 11.15 часа, на десет метра от официалния вход на парламента, а отговорният за него 55-годишен мъж бе задържан от охраната на институцията, съобщи БГНЕС.

Само едната от двете димки се активира, като димът от нея влезе в сградата, което наложи евакуация на журналистите, стоящи пред входа на Народното събрание, и незабавното задържане на извършителя.

Минути след първия инцидент обаче, районът около източния вход на сградата на парламента бе отцепен заради оставен сак, като никой не беше допускан и близо до входа.

Червената чанта бе открита на метри от една от будките на охраната. Според очевидци, тя е оставена от двама други съучастници на задържания, избягали от мястото. В подозрителния сак са намерени телефон и електроника.

Задържаният бе отведен в столичното Първо РПУ, а по случая беше образувано досъдебно производство. От него е иззет сак, но служители на ДОТИ, които проверили съдържанието му, не са установили наличие на взривни вещества.

Случилото се пред парламента предизвика незабавни реакции от страна на заседаващите днес депутати.

"Може би българският парламент е единственият по света, пред който всеки гражданин има достъп", каза заместник-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов.

По думите му обаче, ''това че някъде има намерен взрив не означава, че той е насочен против някаква личност или определена сграда."

Все пак той обеща да се обади още днес на изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков и с председателя на ДАНС Константин Казаков, за да получи информация и той и колегите му да знаят как да реагират.

По-остра беше реакцията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, според когото случващото се има белези и на предизборни шумотевици, но не пожела да се ангажира лично с такава теза.

"Има пък една друга партия, чийто лидер е много опитен в димките, всичко може да се проследи", посочи още той.

Незабавни критики към управляващите във връзка с инцидента отправи от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

"Димки пред парламента - държавата е на автопилот, фактът, че парламентът е разпуснат очевидно означава, че цялата държава е разпусната", заяви гневно тя.

По-рано днес остри реплики от парламентарната трибуна си размениха и премиерът Бойко Борисов и червеният депутат Корнелия Нинова. Запитан от Нинова за антикризисните мерки на правителството, той я нападна за неосъществения от управлението на Тройната коалиция проект за ВЕЦ ''Цанков камък''.

''Ще се намери ли някой човек с характер в ръководството на този парламент, които да обясни на министър-председателя, че не може да идва тук и да хока народните представители'', отвърна Корнелия Нинова, обвинявайки премиера, че се явява неподготвен в парламента.

"Няма да ми говорите така, може да се карате на мъжа си, на любовника си, на мен няма да ми говорите така. Толкоз. Държа се много прилично, но аз не съм свикнал да ми се говори с такъв тон", заяви в отговор премиера.

#Парламент #Народно събрание #димки #Мая Манолова #Корнелия Нинова #депутати #Бойко Борисов #министър-председател на България #ДАНС #Константин Казаков #Веселин Вучков #заместник-министър #ГЕРБ #ДОТИ #Анастас Анастасов #тройната коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"