Дипломати негодуват от назначаването на новите посланици

Дипломати негодуват от назначаването на новите посланици
Дипломати негодуват заради поемането на поста посланик от Марин Райков. Снимка: frognews.bg
A A+ A++ A

Български дипломати негодуват от назначаването на посланици в последните дни от мандата на служебния кабинет на Марин Райков, съобщи бТВ.

В декларация на Българското дипломатическо дружество във връзка с решението за назначаване на 8 нови посланици, както и самоназначението на Марин Райков за посланик, се критикува "продължението на практиката на непрозрачност, задкулисие и безпринципност, което е пречка в изграждането на професионална дипломатическа служба и подкопава доверието в нея".

Дипломатите от кариерата припомнят, че на 28 февруари са препоръчали на президента Росен Плевнелиев да не издава укази за назначаване на посланици и постоянни представители до встъпването в длъжност на правителство, избрано от парламента след изборите.

По повод предложението на премиера Марин Райков да бъде възстановен на дипломатическа длъжност, от дружеството подчертават, че той е длъжен да демонстрира морал.

"Извън всякакви нормални междудържавни отношения е премиерът на една държава да прави посещение в друга държава, в която вече му е поискан агреман за посланик," отбелязват още кариерните дипломати във връзка с аудиенцията при папа Франциск по случай 24 май.

Самият Райков, а и президентът Росен Плевнелиев бяха категорични, че проблем няма служебният премиер да бъде назначен като посланик в Рим.

#Марин Райков #Росен Плевнелиев #Франциск #Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници