България скоро ще има посланик във Ватикана

България скоро ще има посланик във Ватикана
Марин Райков и Негово Светейшество Йоан Павел II. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков е на посещение в Италианската република за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на визитата премиерът и официалната българска делегация бяха приети на аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск, предаде Фокус.

Светият отец е отправил поздрав към българските католици и към православните българи.

„Всички ние сме почетени от уважението, което Негово Светейшество изрази по отношение на нашата култура и на мястото, което заема България като един от носителите на посланието на делото на Св. Св. Кирил и Методий, без значение, че братята са обект на висока почит от всички славянски народи", каза след срещата с папа Франциск министър-председателят Марин Райков.

„Негово Светейшество Йоан Павел II обяви светите братя за покровители на Европа. Ние българите сме особено горди, че носим мисията на нация, която е изпълнила ролята на евангелизатор на славянството, и следователно тези ежегодни срещи имат огромно значение за нас", допълни българският премиер.

Марин Райков е изразил благодарности към папа Франциск за това, че църквата "Сан Винченце и Анастазио" в Рим е предоставена на православните българи за черкуване в нея.

„Това е икуменически благороден жест", каза министър-председателят.

На срещата е бил засегнат въпросът за посланика, когото българската държава ще изпрати във Ватикана.

"Това е един въпрос, който България е на път да реши", заяви Марин Райков. Двамата са разговаряли и за предизвикателствата пред християнските малцинства в нехристиянските страни, като например Сирия и Ирак.

Министър-председателят и българската делегация поднесоха венци и цветя на гроба на Св. Кирил в базиликата сан Клементе, на българската плоча в базиликата Санта Мария Маджоре, където славянските книги са получили официално признание, и на паметника на Капитан Петко Войвода

#Марин Райков #Ватикана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"