Как да се храним при язва?

Как да се храним при язва?
A A+ A++ A

Язвата е едно от най-честите заболявания на съвременния човек. Причините за възникването й са разнородни – стрес, инфекция с Helicobacter pylori, тютюнопушене, употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВ) и други.

Язвата може да предизвиква силен дискомфорт и често да е причина за смущения в храненето. Затова е изключително важно да знаем как да се храним правилно, ако имаме язва.

Първото и най-важно правило е да се храните в малки количества, но често. Оптималният режим включва 5-6 хранения на ден. Заменете класическото хранене (3 пъти на ден), като разполовите всяка порция на две, и се хранете 6 пъти. С малките порции, стомахът се справя по-лесно и вероятността от дискомфорт е по-малка. Най-важно е да избягвате преяждането.

Яжте бавно, дъвчете дълго и добре.

Избягвайте храненето поне 2-3 часа преди сън. Не само че е нездравословно за теглото ви, но и вреди на язвата.

Хранете се с храни, богати на фибри, наблегнете на свежите плодове и приемайте умерени количества зеленчуци.

Намалете кофеиновите напитки, откажете цигарите. Цигарите не само че са рисков фактор за появата на язва, но и влошават вече съществуващата. Кофеинът от своя страна се отразява негативно на киселинността на стомаха.

Избягвайте кисели храни – цитрусови плодове, домати, оцет и др.

Избягвайте прясното пляко, то също повишава стомашната киселинност.

Добре е да спрете да консумирате пържени и панирани храни. Те са не просто вредни за всеки човек, но и силно дразнят стомашната язва. Избирайте щадящи начини на термична обработка – варене, варене на пара, задушаване, печене. Тези начини съхраняват полезните вещества в храните и няма да влошат язвата ви.

Въпреки че лютата храна години наред бе набеждавана за най-голям враг на язвата, оказва се, че това съвсем не е така. Според последни проучвания лютото не само не вреди на язвата на стомаха, но и дори е полезно. Стига да не е в комбинация с кисело (например мариновани люти чушлета), спокойно можете да си похапвате люто.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"