Папа Франциск ще благослови българите за 24 май

Папа Франциск ще благослови българите за 24 май
Светият отец ще благослови българите по случай празника на българската просвета и култура, и на славянаската писменост. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Точно в 12,00 ч българско време на 24 май е аудиенцията на служебния премиер Марин Райков при папа Франциск. На срещата Светият отец ще благослови българите по случай празника на българската просвета и култура, и на славянаската писменост.

Райков ще подари на папата копие на обковка на Черепишкото евангелие - едно от най-старите в България, изработено през 1616 г. от златарите Никола и Пала (Павел) от Чипровци.

След аудиенцията при папа Франциск, премиерът ще се срещне с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне. На него ще подари сребърна икона на Св. Иван Рилски със жития.

В 16,00 ч българската делегация ще присъства на молебен на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе". След това ще поднесе цветя на българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре", където славянските книги са получили официално признание. Както и на паметника на Капитан Петко Войвода.

По-късно през деня Марин Райков ще се срещне и с премиера на Италия Енрико Лета.

#Франциск #Марин Райков #Светия отец #Ватикана #Рим #Италия #Енрико Лета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"