Павлова била лъгана

Павлова била лъгана
Лиляна Павлова още веднъж се извини на гражданите за създалата се ситуация на АМ „Хемус“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че по време на кризисната ситуация на АМ „Хемус“ е получавала неточна и непълна информация от „Автомагистрали“ АД и дори е била лъгана.

За това чия вина е по-голяма – на тираджиите, които не са спазили полицейските разпоредби, или на освободеното ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД, Павлова каза, че не иска да влиза в ролята на съдник.

„Но обективно вината е обща, доколкото имаме категорично неспазване на разпоредби и непредоставяне възможност на органите да си свършат работата“, заяви тя в понеделник сутринта по БНТ.

„Това не ни е първата зима и снегът не ни изненадва. Това беше една от причините за моето решение на момента да освободя екипа управляващи „Автомагистрали“. Това е дружество, което не може да си позволи да бъде стреснато и да загуби самообладание в една кризисна ситуация“, коментира министърът.

„Трябваше да създадат необходимата ефективна организация на движението, а не часове наред аз да получавам неточна, непълна и на места, да не кажа, лъжи за това каква е обстановката“, уточни тя.

По думите на Павлова тя е била учудена от блокажа, и специално от Антон Антонов, който ръководи дружеството от 2003 г.

„Те трябва да понесат своята отговорност. Ние трябва да се грижим за гражданите. Държавата в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството е едноличен собственик и виновните трябва да си понесат отговорността за бездействията в тази ситуация“, категорична е Павлова.

Вече бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Антон Антонов направил изказване, в което обяснил, че ако бил безотговорен, нямало да излезе от вкъщи, а щял да държи връзка по телефона само, и добавил, че бил на магистралата, без да е ял, без да е спал.

На това изказване Павлова отвърна, че Антонов няма капацитет да прави координация на действията.

„Защо тогава хората са били бедстващи, той обърнал ли е внимание на метеорологичната обстановка? Именно става дума за безотговорността на определени лица при цялата мобилизация, която създадохме от септември месец“, посочи тя.

„Проверявахме наличността на всички фирми, ангажирани с поддържането на пътищата при зимни условия. Нещата бяха под контрол там, където имаше сериозна координация, защото при бедствена ситуация много институции са ангажирани с това навреме да се реагира в синхрон. А това не се случи на АМ „Хемус“, коментира министърът.

„Колегите на останалите места се справиха. Не би трябвало ние с министър Цветанов да осигуряваме ротора, наша работа ли е, това не е работа на министри, а на кризисния щаб, на ситуационния център. А отговорът им какъв е: ами ние имаме един снегорин, ама няма кой да го кара, това е отговорът на освободения вчера. Отговорността се търси на всички нива“, категорична беше Павлова.

За новоназначения изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Дафина Станчева регионалният министър уточни, че работи в системата от 1985 година.

Павлова описа Станчева като „човек, започнал от стажант, младши експерт, израствайки в годините до директор, който се занимава със зимно почистване“.

„Под нейно ръководство вярвам, че ясно носейки отговорността за своите действия, ще имаме ясна и сериозна работа със ситуационния център и с институциите, за да се справяме с подобни ситуации“, добави министърът.

„Това, което се случи, е обица на ухото на много хора. Следващото ниво след „Автомагистрали“ е Областно пътно управление, което контролира работата на „Автомагистрали“. В Областно пътно управление е наказана ръководителката за това, че се предовери на колегите от „Автомагистрали“, които не са били на място - имаме такава информация – да си свършат работата“, подчерта Павлова.

За действията на Агенция „Пътна инфраструктура“ в кризисната ситуация министърът каза, че се работи изключително активно.

„Надявам се хората да са приели нашето извинение. Виждаме каква е ситуацията в Централна Европа, в Австрия. Единствено допуснахме недобра координация на „Хемус“. Използвам случая още веднъж да се обърна към гражданите: моля ви се, приемете нашите извинения, но бъдете подготвени, като пътувате в зимни условия“, каза още Лиляна Павлова.

#Австрия #Централна Европа #Агенция „Пътна инфраструктура” #Дафина Станчева #Цветанов #Антон Антонов #„Автомагистрали“ ЕАД #„Хемус“ #министър на регионалното развитие и благоустройството #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"