Тържества за 24 май в цялата страна

Тържества за 24 май в цялата страна
След литургията патриарх Неофит се включи в официалтине тържества пред Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави молебен за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

След литургията патриарх Неофит се включи в официалтите тържества пред Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“. Там ще бъде прочетено Патриаршеско и синодално послание за Деня на българската просвета и култура.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще усъщо ще участват в церемониите, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Депутатите ще се включат в празничното шествие от Археологическия музей до паметника на Св. св. Кирил и Методий.

Празникът ще започне с тържествен водосвет  при паметника на Светите братя. След това ще прозвучи „Върви, народе възродени” от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище.

Миков и народните представители ще поднесат венци и цветя пред паметника на св. св. Кирил и Методий. Те ще разгледат в Националната библиотека изложбата „В светлината на словото”, посветена на 1150-годишнината от Моравската мисия на св. Константин – Кирил Философ и св. Методий. Експозицията представя част от най-старите български ръкописи, пазени в ръкописната колекция на Библиотеката.

Празникът ще бъде отбелязан с тържества в цялата страна.

За удобство на хората, които ще пътуват, БДЖ ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 116 влака, които пътуват по основните направления в страната.

#24 май #Неофит #Михаил Миков #Кирил #Методий #Националната библиотека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници