ИТАР-ТАСС: БСП прие мандата за съставяне на кабинет

ИТАР-ТАСС: БСП прие мандата за съставяне на кабинет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Източник: ИТАР-ТАСС, Превод: БГНЕС

Кандидатът на българските социалисти за министър-председател на България Пламен Орешарски прие от президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на правителство.

"Ще направя всичко възможно, за да представя в най-кратки срокове своето правителство пред Народното събрание", заяви предложеният от БСП за поста премиер Орешарски.

Държавният глава обяви, че "България се нуждае от работещи държавни институции". "Няма да взема участие в преговорите за съставянето на едно или друго правителство. Президентът трябва да бъде коректив, а не да бъде мотор на коалиционни споразумения", добави Плевнелиев.

Защо ГЕРБ отказа мандата

По-рано днес победилата на парламентарните избори партия ГЕРБ върна мандата за съставяне на кабинет. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов представи състава на своето правителство, но се отказа от правото си да го предложи за гласуване в парламента.

"Преди четири години ГЕРБ дойде на власт в качеството си на първа политическа сила, също така и в този парламент избирателите й отредиха водеща роля. Ние нямаме шанс да съставим правителство. Искам българските граждани да знаят, какъв кабинет ние искахме да сформираме", каза лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ победи на предсрочните парламентарни избори, състояли се на 12 май, с резултат 30,54%, но загубиха мнозинството си в НС. Техният основен съперник КБ начело с БСП получиха 26,61%. Партията на турското малцинство ДПС беше подкрепена от 11,3%, за радикалната националистическа партия Атака гласуваха 7,3%.

След изборите нито една от партиите не се съгласи да направи коалиция с ГЕРБ.

#Росен Плевнелиев #ГЕРБ #БСП #Пламен Орешарски #Атака #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"