199449 статии       |       400 интервюта       |       1526 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62188| EUR 1.95583| GBP 2.253|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

„Российская газета“: България чества създаването на славянската азбука

23 май 2013, четвъртък / 16:12; Коментари: 0
Send to Kindle
„Российская газета“: България чества създаването на славянската азбука
Трябва да помним, че азбуката, на която пишат и в Русия, и в България, а според изчисленията на учените филолози над 300 милиона души в целия свят, е била създадена от светите братя Кирил и Методий, пише „Российская газета“.

В родината на славянската писменост България 24 май е един от най-почитаните и любими празници. Това се казва в кореспонденция на „Российская газета“ от София. Тази година е особена, защото се навършват 1150 години от създаването на славянската писменост и култура.

В България този ден отдавна е обявен за държавен празник, който широко се отбелязва в цялата страна, и неговото неофициално народна название е Денят на буквите. Трябва да помним, че азбуката, на която пишат и в Русия, и в България, а според изчисленията на учените филолози над 300 милиона души в целия свят, е била създадена от светите братя Кирил и Методий.

Превеждайки на славянски език църковните книги, просветителите, или както по-често ги наричат „първоучителите“, са дали възможност на обикновените хора да се молят на роден език, което се е превърнало в мощен импулс за разпространението на славянската писменост и култура.

Мястото, откъдето кирилицата е тръгнала по света и се е превърнала в обединител на славянските народи, е именно България. Там учениците на светите братя с помощта на българския княз Борис, който самият е бил просветител и далновиден владетел, са успели да съхранят и развият кирилицата.

По тази причина на 24 май в цялата страна ще се проведат масови мероприятия, посветени на славянската писменост и култура. Открити са множество изложби, посветени на буквите, проведоха се или ще се проведат многобройни научни форуми. А в черноморския град Бургас над 700 ученици от местните училища ще се опитат да поставят рекорд по едновременно изпълняване на химна на Кирил и Методий.

Освен това на този ден традиционно се връчват наградите на отличилите се в учението ученици и студенти. На 24 май започват и абитуриентските балове. Не трябва да се забравя и друг факт, който е свързан с днешния ден. Благодарение на членството на България в Европейския съюз през 2013 надписът на кирилица за пръв път се появи на новите банкноти от пет евро.

Наистина това беше предшествано от достатъчно дълъг процес на различни съгласувания и разговори в европейските структури, но българите твърдо отстояха появата на славянските букви върху единната европейска валута. Имаше и куриоз, за който съобщиха българските медии.

В една от европейските страни човек, който се опита да плати с евробанкнота с надпис на кирилица беше арестуван от полицията за разпространяването на фалшиви пари. Но недоразумението бързо беше разрешено.

 

По БГНЕС

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: