Марин Райков: Лош вкус е да съм за трети път посланик във Франция

Марин Райков: Лош вкус е да съм за трети път посланик във Франция
Според Райков от професионална гледна точка не е добре един човек да бъде толкова дълго време на едно място. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Аз съм бил два пъти посланик във Франция, прецених, че не е проява на добър вкус - да отивам за трети път там, заяви премиерът Марин Райков на пресконференция в Министерския съвет.

„Това, което съм дал за двустранните отношения, е немалко и е желателно по-млад човек от мен да се опита да даде израз на друг подход, може би по-различен и вероятно с шанс да бъде по-ефикасен“, заяви Райков, цитиран от „24 часа“.

Изявлението на служебния премиер бе направено по повод настояването на БСП президентът Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици в чужбина.

Според парламентарната група на партията политически некоректно е такива действия да бъдат предприемани само дни преди съставянето на ново правителство. Назначаването на посланици от президента по предложение на правителството, назначено от президента, освен това противоречи на заложения в основния закон принцип на баланс между институциите.

„В този смисъл впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица“, се казва в съобщение на БСП.

Според Райков от професионална гледна точка не е добре един човек да бъде толкова дълго време на едно място.

Той не може да посочи мястото, където ще бъде посланик, не защото е тайна.

„Причината е, че тази изключително сложна дълга процедура, в която се минава през много етапи, е желателно да не се позовава на публично мястото, което е идентифицирано като евентуален пост на съответен посланик, защото това би поставило държавата, потенциално приемаща този посланик в положение, ако прецени, да създаде грапавини в отношенията с България. Изисква се да не се заявява публично постът, за който съответната държава го кандидатира“, каза още Марин Райков.

По непотвърдена информация Райков е искал да стане посланик в Италия.

#Марин Райков #Франция #Париж #БСП #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »