Европарламентът поиска да е част от преговорите между ЕС и САЩ

Европарламентът поиска да е част от преговорите между ЕС и САЩ
A A+ A++ A

Европейският парламент трябва да бъде част преговорите със САЩ, които могат да доведат до създаването на най-голямата територия за свободна търговия в света, предупредиха депутатите в резолюция, гласувана в четвъртък. Евродепутатите подкрепиха силно началото на преговорите, като същевременно заявиха очакванията си, например по отношение на отварянето на пазара за обществени поръчки в САЩ и запазването на предпазните механизми за европейския пазар на аудиовизуални и културни услуги. Документът представлява приносът на Парламента за преговорния мандат, поясняват от пресслужбата на ЕП.

„Едно амбициозно и широкообхватно споразумение би донесло така необходимата подкрепа за икономиката на ЕС, при това — на ниска цена“, заяви докладчикът Витал Мурейра от групата на Социалистите и демократите, Португалия, преди гласуването за приноса на Парламента за преговорите по трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP).

„Тази резолюция сега трябва да бъде взета под внимание от Съвета и Комисията, тъй като Парламентът ще даде одобрението си само ако има добър резултат за нашите бизнеси, служители и граждани“, допълни Мурейра.

Парламентът „има зъби и може да хапе“

Освен че дадоха своята подкрепа за започването на преговорите (с 460 гласа „за“, 105 „против“ и 28 „въздържал се“), депутатите припомниха на преговарящите от Европейската комисия, че трябва да изпълнят задължението си и да държат Парламента „непосредствено и напълно информиран“ във всички фази на преговорите. Те подчертаха, че каквото и споразумение да се постигне при преговорите, то няма да влезе в сила, без съгласието на Парламента и че неговото мнение следва да бъде взето предвид във всички етапи. Както се изрази г-н Мурейра, „Парламентът има зъби и може да хапе“.

Приоритетите на Парламента: премахване на рестрикциите

Депутатите очакват да има споразумение, което да отвори нови възможности за компаниите от ЕС, особено малките и средните предприятия. Те очакват от ЕК, например, да изиска пълен достъп до пазарите на обществени поръчки на САЩ и премахване на досегашните рестрикции за доставчици на морски и въздушни услуги в САЩ, особено по отношение на собствеността на чужди авиокомпании и доставчиците на финансови услуги.

Защита на ценностите

Докато преговорите ще се фокусират върху разлики между законите и стандартите между двете страни, които представляват най-голямата преграда пред трансатлантическата търговия, депутатите обърнаха внимание на ценностите на ЕС, които трябва да бъдат защитавани по време на преговорите.

В тези ценности се включват добре установените от европейския законодател предпазни механизми по отношение на безопасността на храните, като например в областта на генно-модифицираните организми и клонирането, интелектуалната собственост като основен стълб на икономиката на знанието в ЕС, системата за географската индикация на произхода на ЕС, както и „високото ниво на защита на личните данни“. Депутатите настояха също и да не се забравят приоритетите на ЕС относно заетостта и опазването на околната среда.

Изключение за културните и аудиовизуални услуги

С отделно гласуване, депутатите предложиха изключване на културните и аудиовизуалните услуги, включително и предлаганите онлайн, от преговорния мандат, с цел да се защитят културното и езиковото разнообразие в страните от ЕС. 381 депутати подкрепиха това предложение, 191 бяха „против“ и 17 гласуваха „въздържал се“.

Предистория

В съвместен опит да съживят икономиката от двете страни на Атлантическия океан, лидерите на ЕС и САЩ обявиха в началото на 2013 г., че ще търсят начини за постигането на широкообхватно икономическо споразумение, което да позволи да се максимизират ползите от икономическото сътрудничество.
Досегашните анализи на въздействието дават основание да се смята, че свободната търговия със САЩ може да доведе до увеличаване на БВП на ЕС с 0,5%, което отговаря на 545 евро на година за всяко 4-членно семейство в ЕС.

Времева рамка

Съветът на министрите на ЕС има планове да инициира започването на преговорите и да одобри преговорните директиви през юни. Преговорите могат да започнат през юли, а Комисията се надява да бъдат приключени до края на 2014 година.

#Европейски парламент #преговори #ЕС #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"