Руснаците предпочитат Брежнев пред Сталин и Горбачов

Руснаците предпочитат Брежнев пред Сталин и Горбачов
Голямата част от руснаците смятат Леонид Брежнев за най-добрия бивш ръководител на страната им.
A A+ A++ A

Голямата част от руснаците смятат Леонид Брежнев за най-добрия бивш ръководител на страната им пред Ленин, Сталин и далеч пред Михаил Горбачов, показва допитване на Център Левада, цитирано от АФП и „Медиапул“.

56,6% от анкетираните се отнасят положително към Брежнев, докато 29%  имат негативно отношение. В анкерата, осъществена в края на април, са участвали 1600 руснаци.

Брежнев беше 18 години начело на СССР (1964-1982 г.) - време, белязано от стагнация, репресии над опозиционери, времето на Пражката пролет от 1968 г., на нахлуването в Афганистан през 1979 г. и на надпреварата в ядреното въоръжаване. В Русия обаче свързват този период с относително благоденствие и стабилност.

За основателя на Съветския съюз Владимир Илич Ленин, чието балсамирано тяло все още се намира в мавзолея на Червения площад, са дали положително мнение 54 на сто от анкетираните, а за диктатора Йосиф Сталин, отговорен за най-жестоките чистки на режима, но почитан в Русия заради победата над нацистите през 1945 г. - 49 на сто.

След тях двамата се нарежда последният цар Николай Втори, екзекутиран от болшевиките заедно със семейството си през 1918 г. Положително отношение към него имат 48 на сто от руснаците.

Никита Хрушчов, който идва на власт след Сталин, разобличава престъпленията на режима и дава възможност за известно либерализиране на системата в продължение на няколко години, се ползва със симпатиите на 45 процента от участниците в допитването.

Одобрението за последния съветски ръководител Михаил Горбачов, баща на перестройката и гласността, неуспял обаче да предотврати разпадането на СССР през 1991 г., е едва 22 процента, точно колкото за приемника му в Кремъл - първия президент на Руската федерация Борис Елцин.

#Ленин #Сталин #Михаил Горбачов #Русия #Съветския съюз #Михаил Горбачов #Борис Елцин #СССР #Никита Хрушчов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"