Марин Райков: Министерският съвет няма основание да иска касиране на изборите

Марин Райков: Министерският съвет няма основание да иска касиране на изборите
Според Райков, след като това правителство не разполага с възможност да проверява дали твърденията в жалбите са основателни, то няма основание да се ангажира с преценка за основателността на тези жалби. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като Министерски съвет ние нямаме никакво основание да смятаме, че е необходимо касиране на изборите, които сме организирали, заяви премиерът Марин Райков на пресконференция в Министерския съвет.

„За мен би било неуместно да се ангажирам с подобна теза. Съдържанието в молбата безспорно е притеснително, но не мога да преценя доколко тези сигнали са основателни. Взех решение да не дам ход на молбата, отправена към мен. Няма да станем пощенска кутия на когото и да било. Ако изложим собствени мотиви, това ще наруши решимостта ми да избягвам всякакви пристрастия по отношение на която и да е политическа сила“, заяви Райков, цитиран от агенция „Фокус“.

Премиерът добави, че Министерският съвет е взел решение да се въздържи от сезиране на Конституционния съд по жалбите от РЗС, НФСБ, ВМРО-БНД и „Другата България“.

„Според Изборния кодекс Министерският съвет отговаря за организационно-техническата подготовка за изброите, но няма правомощия да проверява работата на избирателните комисии и да се произнася по тази тема. Твърденията в жалбите и в молбата са свързани основно с работата на секционните избирателни комисии. Контрол върху работата на избирателните комисии се осъществява от ЦИК“, заяви Райков.

Според Райков, след като това правителство не разполага с възможност да проверява дали твърденията в жалбите са основателни, то няма основание да се ангажира с преценка за основателността на тези жалби и да поема отговорност пред Конституционния съд.

#Райков #Конституционния съд #ВМРО-БНД #НФСБ #РЗС #Министерски съвет #Марин Райков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"