БСП: Плевнелиев да спре всички назначения на посланици

БСП: Плевнелиев да спре всички назначения на посланици
A A+ A++ A

БСП настоява президентът Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици в чужбина, съобщиха от пресцентъра на социалистите.

Според парламентарната група на партията политически некоректно е такива действия да бъдат предприемани само дни преди съставянето на ново правителство. Назначаването на посланици от президента по предложение на правителството, назначено от президента, освен това противоречи на заложения в основния закон принцип на баланс между институциите.

„В този смисъл впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица“, се казва в съобщението.

„Престижът и достойнството на институциите трябва да бъдат пазени. Затова Съветът по външна политика и публична дипломация на НС на БСП разчита да бъде изградено конструктивно взаимодействие между президент и правителство по въпросите на външната политика.

България очаква тонът да бъде зададен от българския президент като институция, създадена да олицетворява и да работи за единството на българската нация“, настояват от БСП.

#БСП #Росен Плевнелиев #Марин Райков #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"