Владимир Каролев: Не трябва да се дават нисколихвени кредити на бизнеса

Владимир Каролев: Не трябва да се дават нисколихвени кредити на бизнеса
Владимир Каролев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Владимир Каролев е бивш общински съветник от НДСВ в Столична община. Анализатор по икономически въпроси. Управляващ съдружник е в Балканска консултантска компания. Бивш консултант на чуждестранни фирми у нас и в съседни страни.  През 2011 година Каролев е кандидат-кмет за София, издигнат от НДСВ.

Г-н Каролев, кои са според Вас най-важните първи три стъпки в икономиката за момента?

- Стартиране на правилни реформи в образованието, пенсионното осигуряване и здравеопазването.

Как да се даде свобода на фирмите, за да заработят нормално?

- Трябва се намалят типичните лицензионни разрешителни и административни разрешения. Между тях има и доста, които ги няма в Европейския съюз. Има такива, които са напълно излишни, регистрирани преди години. Това е особено важно за малкия и средния бизнес, който няма нито счетоводните, нито правните ресурси, за да може да се справи с всички тези административни разрешения.

- Кандидатът на Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски каза, че няма да посяга към заем?

- Много правилно, но БСП казаха, че ще вдигат доходи по административен начин. Имат предвид минимална работна заплата и евентуално пенсии. Но за да се реализира това, трябва да има икономически растеж, който тази година не виждам откъде ще дойде, или трябва някакъв друг бюджет.

Преди изборите имаше идея за прогресивен данък. Какво ще стане сега, след като изборите минаха?

- Гледам, че тази идея е отпаднала и според мен е правилно, защото това би било може би популистка гледна точка. Прогресивен данък ще доведе до по-малка събираемост на данъците. В крайна сметка е важно кой какво плаща. Според мен е по-добре да няма прогресивен данък.

Като икономист и инвеститор бихте ли посъветвали чужди инвеститори да дойдат в България?

- Какво ще ги посъветвам, трябваше да се направят някои стъпки, които миналото правителство не направи.  За чуждестранните инвеститори у нас е много сложно заради тромавата процедура по всякакви разрешителни както на държавно ниво, така и на общинско. Някой иска от частните инвеститори да строят „на зелено“, а те понякога чакат по няколко години, за да получат разрешение за строеж, достъп до инфраструктури и т.н. Това всичко трябва да се ускори. А всичките тези неща са важни и за местните инвеститори.

- Трябва ли да се въведат нисколихвени кредити за бизнеса?

- Не! Според мен даването на нисколихвени кредити, първо, не означава, че ще има за целия бизнес. Означава, че някой ще трябва да избира на кого да даде и на кого не. Тоест в основата е корупцията. И второ, пазарът трябва да може да определя кой бизнес може да оцелее и кой не в такава конкурентна среда. И след като не може да се дадат на всички нисколихвени кредити, означава, че на никого не трябва да се даде. И трето, нисколихвените кредити държавата трябва да ги субсидира. Така че голяма част от бизнеса няма нужда от нисколихвен кредит, а от по-малко административен натиск и от образована работна ръка.

#Владимир Каролев #икономика #кредити #програми #избори #обещания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »