Марин Райков: Никой не може да ме обвини, че прикривам това, което ние сме наследили

Марин Райков: Никой не може да ме обвини, че прикривам това, което ние сме наследили
A A+ A++ A

Никой не може да ме обвини, че прикривам това, което ние сме наследили. Това каза министър-председателят Марин Райков на изслушването по проблемите на енергетиката в парламента, предаде агенция „Фокус“. „Това, което не сме направили, е, че не сме посочвали правителство преди нас, което да е виновно, не съм нито прокурор, нито съдия. Аз съм служебен министър-председател, той има задължение да бъде максимално неутрален в партийно отношение. Не е вярно, че състоянието в енергетиката е натрупано в последните няколко години“, каза Райков. Не участвам в политическите борби в България. Икономиката трябваше да се развива и в България, и в Гърция, и във Франция, и в Германия, в цяла Европа, но уви – не се случи, добави премиерът.

По отношение на такса пренос, той каза, че методът за фиксирането й е определен в закона.
„ЕСО следва да се отдели от НЕК и вече го прави. Това решение вече го взехме и го изпълняваме. Активите се прехвърлят от старото в новото ЕСО и ние го правим“, посочи премиерът Марин Райков.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев каза, че единствено НЕК са сключвали договори с ЕРП-ата. Той попита в кой период са сключвани договорите с ЕРП-ата.
„В предишното Народно събрание гласувахме промени в Закона за ВЕИ, в които забранихме сключване на нови договори. Всички сключвани договори са в периода 2007 – 2011 г. След 3 май 2011 г. няма сключени договори. Тези промени бяха подкрепени от всички парламентарни групи. Когато поискахме информация от МИЕТ тогава, ми показаха данни за 8000-9000 мегавата по сключени договори. Те не се случиха, ограничихме с пъти проектите, които можеха да се реализират. Намалихме цената от 699 на 485 лева“, добави Добрев. „Тежката ситуация е поради няколко причини. Една от причините е ниското потребление, за което не може да се вини никое управление“, посочи Делян Добрев.

Депутатът от ПГ на ДПС Рамадан Аталай каза: „Искахме да представите точно анализирано състоянието – как сте сваляли цените. Опитвате се да вкарате период от време 10 или 20 години назад. Трябваше да се направи стратегия с растеж на енергетиката. Трябваше икономиката да се развива”.

#енергетика #Марин Райков #Народно събрание #дебат #Делян Добрев #Рамадан Аталай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници