Асоциацията на фотоволтаиците с отворено писмо срещу ДКЕВР

Асоциацията на фотоволтаиците с отворено писмо срещу ДКЕВР
A A+ A++ A

Българската фотоволтаична асоциация изпрати отворено писмо до служебния премиер Марин Райков с искане да бъде спряно „явното нарушаване на българското законодателство“ в сектора на енергетиката. От асоциацията обвиняват служебното правителство, че не е освободило компрометирания състав на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Българската фотоволтаична асоциация посочва за пример дейността на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според организацията той неправомерно ограничава производството на електричество от фотоволтаичните централи и цитират европейски директиви и българското законодателство, според които при диспечиране предимство трябва да бъде дадено на екологичните централи.

От асоциацията отчитат, че това положение поставя под заплаха съществуването на фотоволтаичните паркове, много от които изградени с банкови заеми, чиято стойност е над 2,8 млрд. лева. Преди великденските празници от асоциацията поискаха и оставката на енергийния министър Асен Василев с мотива, че той не може да се справи с управлението на енергетиката.

Предлагаме на читателите пълния текст на писмото:

Уважаеми г-н Райков,

При назначаването Ви, Вие положихте клетва за спазване на законността в страната. От встъпването Ви в длъжност, до сега обаче, Вие покровителствате енергийни кръгове, които явно нарушават българското законодателство и със своите действия влошават положението на българските граждани. Макар правителството на ГЕРБ да подаде оставка имено поради поведението на ДКЕВР, НЕК и другите държавни монополи в страната, които източиха милиарди левове от българската икономика и поставиха редица предприятия пред фалит, а българските граждани - пред невъзможността да заплащат своите фактури, Вие не освободихте компрометирания състав на ДКЕВР, а дейността на енергийните дружества остана без промяна. Напротив, със своите действия Вие продължихте политиката на предишното правителство и продължихте да толерирате незаконността в сектора.

Българската фотоволтаична асоциация не може да не вземе отношение по продължаващите незаконни действия, предприемани от ЕСО, което е държавно предприятие и явно се покровителства за ограничаване работата на над 1600 производителите на екологична енергия в полза на няколкото големи фаворизирани енергийни предприятия. Ние, като производители не можем да носим куфари с пари и да плащаме, за да работим. Ние просто искаме да се спазват законите в страната, да се премахне зависимостта при взимането на решения от всякакви други фактори, освен от закона. Даваме Ви много ясен пример, който доказва за какво става дума и човек не е задължително да е енергетик, за да разбере действията на ЕСО: на 19.05.2013г. при ясно небе, при максимално производство на фотоволтаичните централи и при потребление на електроенергия от приблизително 3 500МВтч на обед, без да има ограничение на работата на слънчевите централи - не се получи срив в енергийната система, нито бе застрашена нейната сигурност. На 21.05.2013г. при по-високо потребление на електроенергия и при по-слабо слънцегреене, ЕСО ограничи мощността на екологичните централи под предлог, че тяхната работа застрашава сигурността на електроенергийната система. От графика 1 и графика 2, ясно може да се види, че на 19.05.2013г. работата на кондензационните централи бе ограничена на ниво 600МВтч, докато на 21.05.2013г. те работиха с мощност над 850МВтч. При условие, че според европейските директиви и българското законодателство, предимство при диспечиране следва да се даде на екологичните централи.

Разчитаме на Вашата съвест и морал да прецените какви стъпки следва да се предприемат по отношение на ограниченията към законността в страната, които продължават и днес, а може би - утре и вдругиден.

Благодарим Ви предварително за вниманието!

#енергетика #отворено писмо #Марин Райков #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"