Извадиха потъналия катер от Дунава

Извадиха потъналия катер от Дунава
Кранът се преобърна на брега на Дунава и при падането си потопи катер на „Морска администрация“ във вторник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Операцията по изваждането на потъналия в Дунав катер на „Морска администрация“ приключи успешно тази нощ. Плавателният съд е бил издърпан от водата и качен на платформата на плаващия кран „Титан“, за да се направи оглед на щетите, предаде БГНЕС.

Кранът се преобърна на брега на Дунава и при падането си потопи катер на „Морска администрация“ във вторник. Верижната машина е работела по изграждането на Речния информационен център в Русе, който се прави по европейски проект. Предполага се, че почвата е била по-влажна от очакваното и машината е пропаднала.

Спасителната акция е продължила близо четири часа.

Най-напред вечерта бе изправен строителният сондажен кран, който се преобърна на брега и със стрелката си потопи катера на „Морска администрация“. Тъй като тежестта на потъналите съоръжения бе над 80 тона, се наложи да се използва специалният плавателен кран „Титан“ на АППД.

Той е единствен по рода си в българския участък на реката и може да вдигне товар до 100 тона. След отстраняването на стрелката от катера започнаха опитите за изваждането на плавателния съд от Дунава.

Екипите на пожарната изпомпаха част от водата, за да поставят катера в хоризонтално положение. С помощта на водолази той е бил обхванат със специални колани, след което е вдигнат и качен на платформата на плаващия кран.

Предстои да се огледат нанесените щети, а докато се изяснят причините за инцидента, изграждането на Речния информационен център в Русе временно е спряно.

#Дунав #"Морска администрация" #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино