Палестина в ЮНЕСКО, страховете на Бокова се сбъдват

Палестина в ЮНЕСКО, страховете на Бокова се сбъдват
Палестина беше приета за член на ЮНЕСКО на заседание на Общото събрание на организацията в понеделник в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

ЮНЕСКО е на път да се окаже във финансова безизходица, след като Палестина бе приета за пълноправен член на организацията – ход, който ще принуди САЩ да прекрати финансовото си участие в бюджета на агенцията на ООН.

С резолюция, приета след гласуването на Общото събрание на държавите – членки на ЮНЕСКО, в Париж в понеделник, Палестинската автономия официално се присъедини към организацията.

При 107 гласа „за“, 14 „против“ и 52 въздържали се Палестина стана пълноправен член на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В подкрепа на присъединяването гласуваха почти всички африкански и латиноамерикански държави и Франция, която подкрепи Палестина въпреки колебанията, които изрази по-рано. САЩ, Германия и Канада бяха против, а Италия и Великобритания се въздържаха.

„С присъединяването на Палестина броят на държавите – членки на ЮНЕСКО, достигна 195“, пише в комюнике на Общото събрание на ЮНЕСКО, публикувано веднага след гласуването.

„Това гласуване ще позволи да се изтрие една мерзка част от несправедливостта към палестинския народ“, заяви палестинският външен министър Рияд ал-Малки.

В края на миналата седмица Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази безпокойство, че САЩ най-вероятно ще преустановят финансирането си за ЮНЕСКО, ако Палестина стане член на организацията, а това би имало много сериозни последици.

Около 22%, или около 70 млн. долара, от годишния бюждет на агенцията на ООН, председателствана от българката, идва от вноската на САЩ.

Според Съединените американски щати палестинският стремеж за членство в агенциите на ООН е „преждевременен“, може да повиши напрежението с Израел и да подкопае още повече мирните преговори между Израел и Палестина.

„Администрацията на САЩ подкрепя ЮНЕСКО, но (американците) имат спънки заради закони, приети преди 20 години. В интерес на САЩ е да бъдат в ЮНЕСКО“, посочи Бокова в петък.

„Иронията е, че администрацията на Обама е съгласна и винаги е подкрепяла силно Бокова“, отбеляза „Ню Йорк Таймс“ миналата седмица, като изтъкна, че в същото време юристите от Държавния департамент не виждат начин да заобиколят законите по повод независимостта на Палестина, приети през 1990 г. и 1994 г.

#Държавен департамент на САЩ #Барак Обама #независимост на Палестина #Израел #Ирина Бокова #Генерален директор на ЮНЕСКО #ЮНЕСКО #ООН #Организация за освобождение на Палестина #Палестинска автономия #Палестина #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »