САЩ върнаха 546 откраднати антични монети на България

САЩ върнаха 546 откраднати антични монети на България
Монетите бяха предадени на посланик Елена Поптодорова на церемония в българското генерално консулство в Ню Йорк на 21 май. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ върнаха 546 антични монети на България, предаде Радио „Фокус“.

Според информация на Службата за митнически и имиграционен контрол (U.S. Immigration Customs and Enforcement's - ICE) монетите са били откраднати и контрабандно пренесени от България в Съединените щати, за да бъдат продадени на възможно най-висока цена.

Монетите бяха предадени на посланик Елена Поптодорова на церемония в българското генерално консулство в Ню Йорк на 21 май.

Сред присъстващите бяха генералният консул Радослав Точев и представителят на Министерството на вътрешните работи за САЩ, Канада и Мексико Иван Анчев.

„Днес нашите две страни изпращат послание към тези, които възприемат кражбата на културни ценности като нискорискова и високодоходна дейност“, заяви Джеймс Хайес, специален представител на Службата за митнически контрол в Ню Йорк.

Посланик Поптодорова благодари на американските служби за отличната им работа и високия им професионализъм за връщането на ценните антични монети „там, където принадлежат, в родината им България“.

„За мен е специална привилегия да получа от името на българските граждани част от нашето богато антично наследство, което ни е било отнето незаконно“, каза българският посланик в САЩ.

#САЩ #Канада #монети #Елена Поптодорова #Ню Йорк #Радослав Точев #Министерството на вътрешните работи #Мексико

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"