Евродепутатите искат активни действия срещу укриването на данъци

Евродепутатите искат активни действия срещу укриването на данъци
A A+ A++ A

Страните членки на ЕС да се обединят и до 2020 г. да намалят наполовина пропастта от 1 трилион евро несъбрани данъци годишно, се казва в резолюция, гласувана от Европарламента във вторник. Това съобщиха от представителството на ЕП в София. Депутатите настояват правителствата да приемат инструменти за  ограничаването на данъчните убежища, да затворят вратичките за избягване на данъци и да противодействат на агресивното данъчно планиране. Втори проект за резолюция, също гласувана във вторник, се фокусира върху другите ползи за държавите членки от по-добрата координация на данъчните им системи.

„Мащабите на трансграничните данъчни измами са скандални и едностранните мерки не са достатъчно противодействие“, заяви Мойца Клева Кекуш (С&Д, Словения), докладчик за укриването на данъци.

„Имаме нужда от обща платформа за обмен на данъчна информация през следващите години, както и данъчни системи, които да допринасят за икономическия растеж. Имаме нужда не от по-големи данъци, а от това, повече хора и компании да си ги плащат“, заяви Илдико Гал-Пелц (ЕНП, Унгария), докладчик за годишния доклад за данъчното облагане.

Запълване на данъчната пропаст

Очевидна е нуждата от затваряне на „данъчната пропаст“ от незаконни измами и укриване, както и избягване на облагане и агресивното данъчно планиране, което се възползва от вратички в законодателството, несъответствия между данъчните системи и липса на международно сътрудничество в рамките на ЕС, се казва в текста, подготвен от г-жа Кекуш. Несъбраните данъци са достигнали до средно 2000 евро на европейски гражданин годишно, става ясно от текста.

Черен списък на данъчните убежища

Борбата с данъчните измами и избягването на облагане изисква от страните членки да се обединят около общи критерии за ясно дефиниране на понятието „данъчно убежище“ и да изготвят общ черен списък.

Без обществено финансиране на данъчни измамници

Държавите членки, които кандидатстват за европейско финансиране за подобрения в събирането на данъци и борбата с данъчните измами, трябва да продължат усилията в посока борба с прането на пари, укриването на доходи и агресивното данъчно планиране, заявяват депутатите.

ЕС средства не бива да достигат до компании, които нарушават изискванията на ЕС, а на всеки конкурс за обществена поръчка е необходима проверка за минали данъчни нарушения. Властите трябва да могат да прекратяват договорите, ако изпълнителят последователно нарушава данъчните си задължения, става ясно от текста.

За да се справят с данъчните измами, страните членки трябва да използват и данните за моторни превозни средства, земи и яхти, анонимни сигнали за корупция и журналистически източници.

Митници и ДДС

Тъй като данъците не се управляват на ниво ЕС, ще бъде задължение на страните членки да усилят борбата срещу измамите. Депутатите в ЕП ще работят заедно с тях, за да хармонизират системите, да ограничат пренасочването на печалбите към убежищата и да подобрят проверката на митнически и данъчни данни за измами с ДДС.

Депутатите настояват и за многонационален форум, целящ постигането на по-голяма прозрачност и обмен на информация. Те отбелязаха, че избягването на данъци е довело до загуби в размер на 125 милиарда евро в развиващите се страни, което е два пъти повече от получената от тях международна помощ.

С цел увеличаването на потенциала за икономически растеж на ЕС и минимализирането на вредната данъчна конкуренция, в резолюцията за годишния доклад за данъчното облагане, депутатите предлагат да се въведе система „данъчна змия“, улесняваща координацията в ЕС и предоставяща информация за намаленията и увеличенията в данъчната структура във всяка държава.

#Европейски парламент #ЕС #депутати #данъци #измами #укриване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »