"Набуко" ще строи интерконектори за разширяване на доставките

"Набуко" ще строи интерконектори за разширяване на доставките
Схема на газопровода "Набуко Запад"
A A+ A++ A


В съвместна декларация, приета днес по време на петата среща на Комитета за „Набуко“ в румънската столица Букурещ, правителствата на Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция поставиха акцент върху потенциала на газопровода „Набуко“ да доставя синьо гориво до пазарите на Западните Балкани и до страните от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чешката република и Унгария). Домакин на срещата на Комитета бе правителството на Румъния, съобщиха от компанията.

Освен това правителствата изразиха ангажимента си да се включат в изграждането на необходимите интерконектори, за да осигурят доставките на газ до страни по направленията Южна, Централна и Северна Европа.

Държавите членки на комитета призоваха Европейския съвет, във връзка с предстоящата среща на най-високо равнище на Европейския съюз (ЕС) на 22 май, където ще се обсъжда и въпроса за окончателното създаване на Вътрешен енергиен пазар на ЕС, да отбележи по-широкия потенциал на „Набуко“, който ще даде достъп на нови източници на газ, ще насърчи  икономическия ръст и конкуренцията на европейско ниво. Страните от „Набуко“ се обръщат и към Европейската комисия с апел да продължи да осигурява на проекта необходимата регулаторна и техническа помощ.

Участниците в срещата на Комитета приветстваха и постигнатия напредък по проекта след предишната сесия, състояла се през април в Будапеща, както и работата, извършена от властите в транзитните държави, за да се гарантира успешното финализиране на проекта. В частност те подчертаха усилията на Данъчния подкомитет на „Набуко“ за уреждане на въпросите с данъчното облагане,  породени от Междуправителственото споразумение за „Набуко“ и неговите подробни препоръки,  засягащи прилагането на фискални разпоредби. Държавите членки вече разполагат с експертен опит в рамките на Комитета за „Набуко“, за да изработят необходимите данъчни инструменти или споразумения, като ги съобразят с националните си законодателства. 

Франк Зиберт, главен финансов директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ заяви: „Инвеститорите се нуждаят от предсказуемост и стабилност, особено когато става въпрос за парични потоци. Сега постигнахме основата по тези въпроси, благодарение на препоръките на Данъчния подкомитет на „Набуко“.“

Декларацията подчертава значението на факта, че проектите за „Набуко“ и Трансанадолския газопровод  (TANAP) са взаимно допълващи се, и приветства постигнатия прогрес в реализацията на TANAP от властите в Турция и Азербайджан. Делегации от двете страни също присъстваха на срещата в Букурещ. Наскоро бе сключен Меморандум за разбирателство между „Набуко“ и TANAP, за да се осигури ефективно сътрудничество при осъществяването на двата проекта.

Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ каза: „Постигнахме няколко важни неща след срещата на комитета за „Набуко“ в Букурещ: България стана втората държава, издала екологично разрешение за строителство на „Набуко“; стартирахме регистрационната фаза на процедурата „Открит сезон“ с нива на интерес, които надхвърлят очакванията. Националните регулаторни органи също така дадоха на „Набуко“ удължаване на освобождаването на проекта от изискванията за достъп на трети страни съгласно законодателството на ЕС, в съответствие с графика за доставка на газ от находището „Шах Дениз“. „Набуко“ е най-краткият маршрут към пазарите на Югоизточна Европа и остава най-добрият вариант за стартиране на Южния газов коридор“.

#Набуко #природен газ #доставки #Европа #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници