Минималната работна заплата нагоре от 1 април

Минималната работна заплата нагоре от 1 април
Социалният министър Тотю Младенов оповести увеличение на минималната работна заплата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минималната работна заплата ще бъде увеличена от 270 на 290 лв. от първи април следващата година, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

На извънредно заседание в понеделник правителството прие проектобюджета за 2012 г. и сега той трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

На пресконференция след заседанието на кабинета социалният министър обяви пред журналисти, че предложението на правителството за увеличение на минималната заплата от 1 април е прието, предаде novinite.com.

На среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (правителство, синдикати и бизнес – бел. ред.) в петък синдикалните организации настояха за увеличение на минималната работна заплата с 20 лева от първи януари.

Част от работодателите обаче подкрепиха предложението на правителството повишението да бъде въведено от първи април.

Увеличение ще има и на минималните помощи за майчинство – те нарастват с 30 лв. и вече ще бъдат по 270 лв. Още обаче не е ясно от коя дата промяната влиза в сила.

От началото на следващата година ще има и ръст на пенсиите, но само за тези под 200 лв.

До края на ноември ще бъде решено дали ще има коледни надбавки, но след като приключи анализът за увеличението на пенсиите и за увеличението на минималното обезщетение за майчинство през следващата година, заяви министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след заседанието на кабинета.

Заложеният в бюджета ръст е 2.9%, очакваният дефицит – 1.3 на сто, а инфлацията – под 2.0%.

#минимална работна заплата #помощи за майчинство #пенсии #пенсия #бюджет 2012 #министър на труда и социалната политика #Тотю Младенов #Министерски съвет #Национален съвет за тристранно сътрудничество #синдикати #коледни надбавки #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »