Лютви Местан: Суверенът отрече модела „Борисов-Цветанов”

Лютви Местан: Суверенът отрече модела „Борисов-Цветанов”
Първата стъпка е съставянето на кабинет, каза Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Слово на лидера на ДПС пред 42-то Народно събрание

Уважаеми Господин Президент, Ваше Светейшество, обръщам се с почитание, с надеждата, че няма да съм единствен и към ръководители на останалите деноминации в България, уважаеми господин премиер, уважаеми господа министри, Ваши Превъзходителства, уважаеми синдикални лидери и социални партньори и уважаеми представители на гражданските сдружения, уважаеми колеги, беше ми дадена думата като за слово, но днешния ден сякаш не е много за тържествени слова.

Има нещо твърде различно в акустиката на пленарната зала в сравнение с юли 2009 година – няма я еуфорията на победителите, няма ги погледите от високо. Те са разположени в тривиалността на депутатския статут, в което няма нищо лошо. Избирам тривиалното пред месианското, защото няма по-голям риск за българската демокрация от месианските нагласи. Днес е началото на първия парламент, в който няма да доминира месията. Това е качествената промяна. Всички днес на първо място дължим правилен прочит на вота на суверена.

Суверенът отрече модела „Борисов-Цветанов”. Суверенът гласува против модела ГЕРБ. Коректността ме задължава да кажа, че отречения еднопартиен модел на ГЕРБ не доведе до овластяването на друг единичен партиен субект. Т.е. избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт. Това е най-точният прочит на вота, което означава, че ни постави трудната задача да реализираме алтернатива на еднопартийното управление.

Изборите на 12 май бяха преди всичко за демокрацията и държавността. Има победител на тези избори – победителят на тези избори е политическата нормалност, демокрацията и шанса да възстановим дискредитираното усещане за държавност. За това гражданите гласуваха за ново парламентарно мнозинство, което постави в малцинство ГЕРБ и парапартийния модел „Борисов-Цветанов”.

Вотът отреди България да има нов модел на управление, не еднопартийно, а с приоритети в името на националния интерес, по-широки от чиито да са партийни идеологеми. Т.е. 42-рия парламент е рубиконът на партийната егоцентричност, която трябва да отстъпи на експертно-политическото като нов управленски концепт. Така ДПС разбира конституираното от изборните резултати четирипартийно Народно събрание на Република България и съответно своето място в него.

Границата между политическите сили и парламента не се разполага по оста на паритета. Границата се разполага между ГЕРБ, която е в изолация, и останалите партии, които са призвани да бъдат продуценти в управлението на държавата след падането на ГЕРБ от власт. Защото ексцесиите на предизборната кампания произтичаха от антидържавническите подслушвания пряко закона, амбициите за сметка на закона, посегателството срещу съдебната власт, опорочаването на изборния процес със собствен брой бюлетини, поне 350 хиляди на склад и разположение според ГЕРБ.

ДПС успя с достойнство на тези избори. В 42-рото Народно събрание встъпваме със самочувствието на партия, която преодоля намесата и бруталността на държавния апарат и на режисираните от него центробежни течения. ДПС постигна резултат, който категорично доказа националния и европейския ценностен авторитет на партия, разположила етническия произход и религиозното различие единствено в парадигмата на човешките права и гражданските свободи и ни на йота от тях и извън това.

36-те народни представители от ДПС и мандатното ни присъствие в трите софийски градски района, във Видин, Враца и Габрово свидетелстват по своему за това. Подчертавам нарочно и непоколебимо този факт заради онези, които водят отдавна износена полемика с ДПС с неполитическа и нецивилизована реторика, където извеждат етноса и религията в орбитата на заплахата или едва ли не на подменената политичност.

Подобно кресчендо е знак за отсъствие по същество на политики след отрицателите на ДПС. Нашата политическа биография се гради в името на държавността и европейския суверенитет на България. Уважаеми госпожи и господа, днес 42-то Народно събрание има задача да изведе България от злополучията на управленията на Бойко Борисов и ГЕРБ, за да пристъпи държавата отново и по същество към правилата на ЕС за политика, изход от кризата, стратегически приоритети, инвестиции в ключови социални сфери, икономика на знанието, конкурентноспособност в глобалното пространство.

Първата стъпка е съставянето на кабинет. ДПС е за кабинет на експертно-политическото начало чиито прототип е политическата отговорност на парламентарните сили, алтернатива на ГЕРБ. Уважаеми господин президент, нека бъдем коректни пред суверена. В рамките на 42-то Народно събрание не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се партия ГЕРБ. Парламентарните сили заявиха категорична позиция, че няма да подкрепят, предложен от Бойко Борисов кабинет на Република България в 42-то Народно събрание.

Аз задавам високо въпроса – „Ако е вярна политическата ви теза, че българския национален интерес предполага бързо съставяне на стабилно правителство и след като е ясно, че опитът на Борисов и на ГЕРБ ще е неуспешен, аз питам – има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат за уж първата политическа сила?”. Конституцията казва не 7 дни, а до 7 дни.

Така, както съпоставката на кабинета за една секунда получихме и върнахме мандат, след като е ясно, че нямате абсолютно никакъв шанс, защо ще задържите мандата 7 дни? Какво ще проучвате? Всичко, което има да се проучи се заявява от тази висока трибуна. Господин Станишев каза, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. Аз, председателят на ДПС, заявявам че няма да подкрепя кабинет на ГЕРБ. Остава да чуем господин Сидеров. Ако и той каже, че няма да подкрепи кабинет, защо са ви тези 7 дни?

За да купувате депутати или, за да буните социално недоволство? Уважаеми госпожи и господа, за това заявих, че на нито един български политик, на нито един лидер на политическа сила не му отива да се държи като късния Кадафи и да демонстрира авторитарни рефлекси. Има теза, че последния пристан на всяко авторитарно управление е социалният конфликт. Предлагам да бъдем отговорни пред вотът на българските граждани и на базата на коректния прочит на волята на народа да положим усилия за успешно реализиране на втория проучвателен мандат.

Алтернативата е още едни избори, което ще бъде престъпно и за бизнеса, и за всички социални системи на изнемощялата ни родина. С призив за повече отговорност желая на добър път на 42-то Народно събрание. Благодаря

#Народно събрание #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници