Бойко Борисов: Не се поддавайте на популизъм!

Бойко Борисов: Не се поддавайте на популизъм!
A A+ A++ A

Слово на лидера на ГЕРБ пред 42-то Народно събрание

Уважаеми г-н председателстващ, уважаеми г-н президент, Ваше Светейшество и уважаеми представители на религиозните вероизповедания, госпожи и господа народни представители, ваши превъзходителства, г-н премиер, факт е, че на нас ни дадоха, колкото не им се иска да го кажат дори и на сегашния най-възрастен председателстващ. Фактът че на нас ни дават първи думата, за това искам да благодаря и да честитя на ГЕРБ за първата политическа партия, която в новата история за втори път е спечелила парламентарни избори.

42-то Народно събрание, което откриваме днес е натоварено с много очаквания от българския народ, то бе избрано предсрочни и при безпрецедентна, остра и непочтена предизборна кампания, която задълбочи срива на доверието в политическите партии и в държавните институции.Политическите настроения, които атаките и компроматите създадоха срещу нас са лош политически сигнал, както за българските граждани, така и за партньорите ни в чужбина.

Ако някой си мисли, че атакувайки нас, злепоставя само ГЕРБ, той се лъже. Това, което се случваше, това което се говореше от нашите опоненти през последните месеци, представи цялата ни държава и всички българи по изключително лош и недостоен начин. Затова днес от парламентарната трибуна призовавам за спиране на взаимно партийно омаскаряване. Декларирам, че ГЕРБ няма да отговори на този тон на своите опоненти и ще работи за запазване силата на държавните институции и авторитета на България. Обръщам се към всички политически партии, тези които днес са в парламентарната зала и тези, които останаха извън нея да положат максимални усилия и да направят същото. Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в българската политика.

Грубото погазване на закона в Деня за размисъл и в изборния ден попречи на хиляди български граждани да вземат свободно решение за кого да гласуват. Това отблъсна много хора от урните и изкриви вота. ГЕРБ иска касиране на изборите, въпреки че е победител. Моето категорично убеждение е, че никоя победа не може да се основава върху нарушаване на закона. Най-важното, което ще направим още днес е да подпишем жалбата до Конституционния съд с искане за касиране на изборите. Нямаме друг изход, след като четири политически партии си позволиха да нарушат законовите забрани за агитации и пропаганда в Деня за размисъл с неоснователно и недоказано до момента към партията ни, че организира фалшифициране на изборните резултати те повлияха пряко и публично вота на гражданите в своя полза.

Искането за касиране на изборите е въпрос на държавна отговорност, с него казваме на всички българи, че спазването на Конституцията и закона не е опасно за демокрацията, а е гаранция за зачитане на правовия ред, то е задължително както за победителите, така и за победените. Призовавам всички политически партии в това число и тези, които не успяха да влязат в парламента да положат максимални усилия и разум, за да запазят авторитета и независимостта на държавните институции. Нека не забравяме, суверенът решава с вота си кой да управлява държавата. Един милион избиратели поискаха ГЕРБ да управлява. Благодарение на гласовете на тези българи ние продължаваме да бъдем и първа политическа сила след четири години управление в условията на най-тежката световна икономическа криза.Принципите на демокрацията, както и отговорността ми като лидер на политическата сила, спечелила изборите, ме задължават да предложа състав на правителство. Отговорното политическо поведение е това правителство да бъде подкрепено, за да бъде изпълнена волята на мнозинството от българските граждани.

Ако нашият кабинет не получи необходимата подкрепа, той ще продължи да работи. Но не "в сянка", а като реална алтернатива на правителството на БСП, което най - вероятно вече е договорено.
Нашето правителство ще работи като постоянен коректив и ще предлага идеи за управление на страната. Българите имат правото да знаят, че разполагат с реална алтернатива и да познават нейните лица и идеи.
Най-лошият сценарий за България е безпринципни коалиции, при които решенията се вземат на тъмно и без ясна политическа отговорност.
Трудно е да се обясни програмно правителство между БСП, ДПС и Атака при такива фундаментални различия в политическите им програми.

- БСП и Атака са поели ангажимент пред своите избиратели да има АЕЦ "Белене", ДПС са против;

- БСП планира да увеличи данъците, ДПС не са съгласни;

- Атака иска да национализира икономиката, ДПС са категорично против.

Няма нито една важна тема, по която трите партии да са поели еднакви ангажименти към избирателите си. Това означава, че ако управляват заедно, със сигурност голяма част от избирателите ще бъдат излъгани.

Политическата коректност задължава партийните лидери да поемат отговорност и да застанат начело на правителство, когато то е с мандат на тяхната партия. Затова призовавам господата Сергей Станишев, Лютви Мастан и Волен Сидеров, ако мандатът за съставяне на правителство отиде при някой от тях, да не се крият зад Пламен Орешарски. Редно е някой от тях да прояви смелост и да застане начело на правителството, което ще предложат. В противен случай нищо не може да попречи на народа, да се противопостави на коалиция като онази, при която мандатът отиде при г-н Доган, а той се скри зад Сергей Станишев.

ГЕРБ бе създадена и спечели широка обществена подкрепа в поредица от избори като извънпарламентарна опозиция. Тази роля няма да е нито нова, нито проблем за нас. Ние сме доказали, че можем да работим за страната и без постове във властта.

Опасявам се обаче, че това ще е сериозен проблем за управлението и развитието на страната. Механичният сбор от партии, обединени от болезнена амбиция за власт и реванш, ще създадат правителство с противоречив политически образ, без ясна партийна отговорност и дори без принципна и сигурна парламентарна подкрепа. Такова управление не може да даде добри възможности за управлението на страната.

Това, което ме притеснява най-много в такъв модел на управление е, че той може зад гърба на гражданите да промени посоката на развитие на страната, да я дестабилизира финансово или с цената на политическото оцеляване да натовари с непосилни задължения следващите поколения.
Даказателство за това е фактът, че България се нареди сред най-успешно справящите се с финансовата криза държави и постигна финансови показатели, които и най – развитите европейски държави не успяха да имат.

Това е успех НЕ за нас като управляващи. Това е категоричен, но изстрадан успех за всички българи. Той бе платен с техните трудности и лишения, но е единствената стабилна основа, върху която можем да се развиваме успешно и да живеем по-добре в бъдеще.
Ние вярваме, че България има само един път към успеха - европейското развитие. Ще работим и в новия парламент за реализиране на европейските политики за растеж, за прилагане на европейските норми и критерии на управление и функциониране на държавата и бизнеса.
Това е единственият начин да създадем икономика и публична среда, които могат да подобрят живота на българите и повишат доходите им. Убедени сме, че днес в Европа не съществуват други пътища и възможности за напредък и успех.

За това още от първия ден на Народното събрание, ГЕРБ ще предлага и ще гласува всички закони, които гарантират:

- По-силна, по-богата държава и запазване на финансовата й стабилност;
- Работещи в интерес на гражданите уважавани държавни институции;
- Национална икономика на устойчивия растеж, повишаване на доходите и социалните придобивки на гражданите;
- Енергийна независимост чрез диверсифициране на енергийните източници и доставки;
- Модернизация на страната и подобряване на живота на хората;
- Електронно управление и повече електронни услуги;
- Развитие на човешкия потенциал на нацията, модерното образование, научните изследвания и иновации;
- Запазване и развитие на българската култура и духовност.

Първите ни предложения в новия Парламент ще са следните:

1. Замразяване на депутатските заплати като знак за солидарност с трудностите, които ежедневно изпитват българските граждани.
2. Повишаване на майчинските добавки от 240 на 310 лева.
3. Създаване на Нов Кодекс на труда, съобразен със съвременните трудово-правни отношения. Специално внимание ще отделим на допълнителните правила за гъвкава заетост.
4. Приемане на изработените и вече готови четири проектозакона за секретните служби.
5. Приемане на Закона за средното образование като условие за успешно начало на учебната година.

Обръщам се към всички депутати в тази зала, в името на националните ни интереси и бъдещето на страната, да работим за запазване на финансовата стабилност на държавата. Да не допуснем да ни сполети съдбата на други европейски държави, които дори и с по развити национални икономики, в момента са в състояние на свободно падане. Не се поддавайте на популизъм, защото това много лесно може да събори България от ръба на финансовата скала. Връщане от там няма.

Силно се надявам работата на четиридесет и второто Народно събрание да бъде успешна и Бог да пази България!

#Народно събрание #слово #ГЕРБ #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »