Караджова: Глупости, не се проучва шистов газ!

Караджова: Глупости, не се проучва шистов газ!
За министъра на околната среда и водите валежите не са толкова лоши, а напротив – дават поводи за оптимизъм за покачване на нивото на язовирите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Абсолютни глупости са слуховете, че проучването на шистов газ на територията на страната е започнало, категорична е министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

„Абсолютни глупости, такова нещо няма“, отсече Караджова пред Българското национално радио.

„Категорично заявявам, че подобно нещо не се е случило. Бяха направени проверки във връзка със сигнали на граждани и слуховете са опровергани“, подчерта тя.

Караджова обясни, че проучването и добивът на шистов газ не са едно и също, и добави, че първото има няколко етапа, а второто е също различно.

„Ние ще оценим по реда не само на Закона за околната среда, а по реда на още 5 закона, ще преценим дали проектът за проучване на шистов газ, ако такъв бъде представен и ако някога се докаже, че има наличност, единствено когато проектите се внесат в МОСВ по реда на 6-те закона, ще бъдат екологично оценени", отбеляза екоминистърът.

По думите й валежите дават повод за оптимизъм. Министерството на околната среда и водите следи всеки ден информацията за нивото на язовирите.

„Водата има няколко аспекта. От една страна, това е ресурсът, без който не можем, от друга страна, са необходими мерки за защита от наводнения“, подчерта Караджова.

„Правят се проучвания и най-късно 2013–2014 г. ще имаме планове за това кои са най-рисковите места в България. Няма рискове за режим на водата към момента“, добави тя.

Министърът уточни, че започва изграждането на 3 малки язовира, които ще решат въпросите с водата в района на Трявна, Панагюрище и Мадан.

За цената на водата Караджова коментира, че при всички положения цената ще бъде според потреблението, тоест колкото вода потребяваме, толкова ще плащаме.

„За по-пестеливите граждани са въведени мерки да плащат по-малко вода“, допълни тя.

На въпрос ще има ли санкции от Европейската комисия, ако не изпълним това, което сме поели като ангажименти, Караджова отговори, че е нормално да се предприемат наказания към страните, ако не те изпълняват ангажиментите си.

„С много голямото ускорение, което направихме в строителството на пречиствателни станции и на депа за отпадъци, мисля да убедим ЕК за това какво правим и кога ще бъде изпълнено“, категорична е Нона Караджова.

Тя заяви, че 1.2 млрд. лева са усвоените европейски средства по отношение на околната среда.

#Нона Караджова #министър на околната среда и водите #Министерство на околната среда и водите #МОСВ #Европейската комисия #ЕК #шистов газ #язовири #Трявна #Панагюрище #Мадан #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"