ОССЕ: ЦИК е неефективна и бавна

ОССЕ: ЦИК е неефективна и бавна
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия в България е неспособна да взема навременни и ефективни решения по особено важни въпроси, според ОССЕ.

Това заявиха след втория тур на президентските и местните избори от делегацията от наблюдатели на Службата за демократични институции и човешки права (СДИЧП) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Наблюдателите на СДИЧП забелязаха проблеми при обработването и преброяването на резултатите от първия кръг и отново изразиха предишните си опасения за купуването на гласове и оказване на натиск над избиратели.

ОССЕ отбеляза, че във връзка с първия тур властите са стартирали 106 разследвания по подозрения за купуване на гласове.

„Както и преди първия тур, кандидатите имаха възможност да агитират свободно и без неправомерни ограничения. Следователно много е важно да се адресират постоянните твърдения за закупуване на гласове“, заяви ръководителят на делегацията Вадим Жданович.

„Тези твърдения трябва да се разследват внимателно и дългосрочните препоръки трябва да се вземат под внимание“, добави той.

Наблюдателите не пропускат да отбележат проблемите, които възникнаха след първия тур на изборите в София, като оставянето на чували с важни изборни документи без охрана и предоставянето им на неупълномощени лица, както и непредаването на някои секционни протоколи в Общинската избирателна комисия.

Някои от резултатите на местните избори бяха публикувани едва пет дни след деня на изборите.

Множеството отговорности в изборния ден, комбинирани с липсата на професионален персонал и ресурси, ограничи способността на ЦИК да обработва и да се произнася по постъпилите жалби и оплаквания, смятат още наблюдателите.

Делегацията отбелязва, че ЦИК продължи да взема решения след тридневния законов срок, а в някои случаи изобщо не стигна до решения преди провеждането на втория тур.

Балотажът като цяло премина при спазване на основните граждански свободи, по спокоен и методичен начин, добавя ОССЕ.

По време на преброяването обаче невинаги се спазваха точните процедури, което доведе до допълнителни проблеми с протоколите, се заключава в становището на наблюдателите.

Първият тур на изборите на 23 октомври получи „като цяло“ положителна оценка от ОССЕ, но и тогава наблюдателите не пропуснаха да подчертаят, че България се нуждае от спешни реформи срещу купуването на гласове, дискриминацията на независимите кандидати и партийната обремененост на ЦИК по време на избори.

#ОССЕ #ЦИК„ Централна избирателна комисия #избори 2011 #президентски избори #местни избори #София #купуване на гласове #делегация #балотаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"