62 121 зрелостници отиват на матура по български език и литература

62 121 зрелостници отиват на матура по български език и литература
Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще е на 23 май. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и националното външно оценяване по същия предмет за седми клас ще се проведат утре.

В 8.00 ч. започва матурата по български език и литература за 12-и клас, а от 10.00 ч. - националното външно оценяване за седми клас, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще е на 23 май от 8.00 ч., а външното оценяване в седми клас по математика - от 10.00 часа.

По свое желание зрелостниците могат да положат и допълнителни матури по учебен предмет по избор. Датите за тези изпити са 27, 28 и 29 май.

От всички, подали заявления за участие в матурата по български език и литература утре, са допуснати 62 121, а до втория държавен зрелостен изпит - 63 960 зрелостници.

На матури по желание се очаква да се явят 524 зрелостници.

Сред подалите заявление за полагане на матури са и 152 зрелостници със специални образователни потребности.

Националното външно оценяване в седми клас на 27 май ще е по обществени науки, гражданско образование и религия, на 28 май - по чужди езици, на 29 май - по природни науки и екология.

Изпитите ще се проведат в общо 1822 училища.

Изпитният вариант за матурата по български език и литература ще бъде генериран утре в образователното министерство в присъствието на медиите от 4.30 до 4.45 часа.

Сглобяването на изпитния вариант и адаптирането му за брайлиране ще е от 4.45 до 7.00 часа.

От 9.00 до 9.15 ч. ще бъдат обявени изтегленият автор и творбата за матурата, но не и темата, по която ще пишат зрелостниците.

От 9.00 до 9.10 ч. ще бъде изтеглен и изпитният вариант от три възможни за изпита по български език и литература след седми клас, както и за допълнителния модул - преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

#матури #изпит #Министерство на образованието #младежта и науката #български език и литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »