Делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията отложено за 14 юни

Делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията отложено за 14 юни
A A+ A++ A

Делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова ще продължи на 14 юни, предаде БГНЕС. Софийският градски съд отложи за следващия месец делото срещу Николова, тъй като за днешното съдебно заседание не се яви един от свидетелите, на които държи прокуратурата и се налага отново да бъде призован.

До юни съдът трябва да получи и одитите, правени в Агенцията по вписванията от 2004 година до 2011 година от дирекция "Вътрешен одит" на Министерството на правосъдието и от Сметната палата. Чрез тях защитата на Николова се опитва да покаже, че и други изпълнителни директори на агенцията са си раздавали сами бонуси без одобрението на министъра на правосъдието. Прокуратурата обаче е на мнение, че това се случвало, преди да бъде променена нормативната уредба и преди да се въведе изричното изискване изпълнителният директор на Агенцията по вписванията да получава допълнително материално стимулиране само и единствено след разрешение от министъра.

Според прокурор Калин Софиянски не е необходимо по делото да бъде призовавана вицепрезидент Маргарита Попова, която беше министър на правосъдието по времето, когато Николова оглавяваше агенцията.

Пред съда днес свидетелства и Галена Славова, някогашната заместничка на Виолета Николова, която обясни, че през 2011 година е получила със заповед на Николова 2500 лева под формата на допълнително материално стимулиране. Единственото обяснение за причините за бонуса, което Славова е получила от Николова е било "така прецених".

В началото на днешното заседание съдът отказа да конституира като граждански ищец Агенцията по вписванията, тъй като счете иска на агенцията за неясен. В него беше посочена само общата щета, нанесена от трите подсъдими от агенцията, а именно 53 000 лева, но не беше конкретизирано коя от тях колко точно трябва да плати на агенцията в случай, че се докаже вината им. И трите подсъдими отказаха да дадат обяснения на този етап от делото. Първият разпитан свидетел днес беше бившият зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова, която отговаряше за Агенцията по вписванията. Пред съда Петрова обясни, че често се е срещала с Виолета Николова и когато е било необходимо е изпращала писма до нея. "Ежемесечно постъпваха предложения от ръководството на Агенцията по вписванията за допълнителното материално стимулиране/ДМС/ за самия директор и неговия заместник", разказа тя.

"При среща със служители на дирекция "Информационни технологии" на агенцията, попитах удовлетворени ли са от сумите, които получават под формата на ДМС. Те се оплакаха, че не получават достатъчно средства и това беше поводът през октомври или ноември 2011 да поискам от агенцията всички документи за разпределянето на ДМС. След като получих тези документи констатирах, че има три заповеди, издадени от изпълнителния директор със списък със служители, които да получават ДМС. В тези заповеди фигурираше и самата Виолета Николова", обясни бившият зам.-министър.

Средствата за стимулиране на изпълнителния директор и неговия заместник трябва да се разпределят със заповед на министъра на правосъдието, подчерта тя. След като е видяла заповедите Жанета Петрова е поискала дирекция "Вътрешен одит" на правосъдното министерство да започне проверка точно за разпределянето на средствата за допълнително материално стимулиране. Жанета Петрова си спомни и че е имало журналистическо питане за допълнителното материално стимулиране, получавано от Виолета Николова, но не си спомни кога точно е получено то. Попитана защо, след като е разполагала с информацията за ДМС, получавано от Виолета Николова, след получаването на журналистическото питане от страна на БГНЕС, отново е искала информация от Николова за ДМС, получавано от нея, бившият зам.-министър отговори само "аз изпълнявах указанията на пресслужбата на Министерството на правосъдието".

БГНЕС припомня, че на 16 април тази година Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Освен срещу Николова, обвинителният акт е и срещу Райна Иванова – директор на дирекцията "Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията, и срещу Тотка Стоилова – финансов контрольор в Агенцията по вписванията. Наложен е запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на Виолета Николова по искане на СГП. Прокуратурата обвинява Николова за това, че за периода 19 юли – 19 декември 2011 година, като изпълнителен директор на Агенцията в съучастие с Райна Иванова, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери – 53 000 лева. Тя е превишила правата си по чл. 11 на издадена от министъра на правосъдието Наредба от 2004 г.

Освен това е нарушила служебните си задължения, регламентирани в чл. 15 от същата наредба. Райна Иванова е обвинена в това, че за същия период в съучастие, като помагач на извършителя Николова, умишлено я е улеснила да присвои поверени й за управление 53000 лева. Според обвинението Иванова не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като допълнително материално стимулиране /ДМС/.

Двете са обвинени и в това, че на 29 декември 2011 година, в съучастие помежду си са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства. Те са, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение", с цел да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Тотка Стоилова – финансов контрольор в Агенцията по вписванията, е имала задължения да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения. От юли до декември 20011 година обаче, според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова. Мярката за неотклонение на трите е "подписка". За присвояването законът предвижда наказание конфискация. Заради това е и наложеният запор.

#нарушение #Агенция по вписванията #директор #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"