Валери Петров и Милен Врабевски номинирани за Европейски гражданин за 2013 г.

Валери Петров и Милен Врабевски номинирани за Европейски гражданин за 2013 г.
Акад. Валери Петров
A A+ A++ A

Национално жури, съставено от европейските депутати Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ), Евгени Кирилов (С&Д) и заместващия член Владимир Уручев (ЕНП), номинира Валери Петров и Милен Врабевски за Наградата за Европейски гражданин на ЕП за 2013 г., съобщиха от представителството на ЕП в София.

От 2008 г. насам Наградата се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач. Той бе номиниран „поради неоспоримия му талант на поет, приноса му към постигането на съгласие между хората и нациите и заслугите му към българската култура и просвета, както и за европейския дух на българския народ“, е мнението на членовете на журито Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д).

Милен Врабевски е председател на Фондация „Българска памет“ (http://www.bgmf.eu/). Неговите дейности „отговарят в най-висша степен на критериите и на идеята за наградата. Доктор Врабевски заслужава да бъде удостоен с наградата за Европейски гражданин за 2013 г. поради дългосрочното му и трайно ангажиране с разпространението на европейските ценности и културна идентичност сред младите хора в България, както и сред българската диаспора в съседните на ЕС страни — Украйна, Молдова, Македония и Сърбия“, отбеляза Моника Панайотова (EНП).

Журито в Брюксел, под председателството на заместник-председателя на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция), ще избере през юни тази година максимум 50 лауреати за ЕС. Победителите ще получат почетен медал и ще бъдат поканени на съвместно събитие пред октомври в Брюксел.

#Валери Петров #Милен Врабевски #Европейски парламент #номинации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници