Църквата съветва руските власти да се вслушат в протестиращите

A A+ A++ A

Руският патриарх Кирил призова властите да се вслушат в протестиращите.

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил смята, че обществото има право да изразява несъгласието си с текущата политическа ситуация, а властта е длъжна да се вслушва и да коригира курса си, предаде БГНЕС, позовавайки се на руски медии.

Властта е длъжна да се самонастройва, включително и като получава сигнали отвън, и да коригира курса, казва руският патриарх в интервю за ТВ канала „Русия 1“, излъчено днес, 7 януари, в деня на православната Коледа по юлианския календар.

На 10 и 24 декември в Москва се състояха многохилядни митинги, на които гражданите протестираха срещу фалшифицирането на резултатите от изборите за Държавна Дума.
Митингуващите настояха за отмяна на резултатите, насрочване на нови избори и оставка на ръководителя на ЦИК Владимир Чуров.

Предстоятелят на Руската православна църква смята, че ако гражданите бъдат лишени от правото на глас и правото да изказват несъгласие с действията на властите, те възприемат това като ограничаване на техните свободи, което по думите му много болезнено.

„Ако нещо се случва, обществото трябва да има правото да изразява своето недоволство“, категоричен е патриарх Кирил.

Той изтъква, че сегашната политическа ситуация в Русия не прилича на нажежаването на страстите през 1917 г. или на времето на перестройката, и добавя, че „от малкото пораства нещо голямо“.

#патриарх Кирил #протестиращи #власти #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"