КЗК: Здравната каса ощетява пациентите

КЗК: Здравната каса ощетява пациентите
От КЗК казват, че разпоредбите на методиката са в състояние да повлияят негативно на конкурентния процес на пазара на възстановявани от здравната каса медицински изделия. Снимка: manager.bg
A A+ A++ A

Здравната каса ощетява пациентите и ги лишава от избор с методиката си за възстановяване на медицински изделия, която е в сила тази година, заяви в становище Комисията за защита на конкуренцията.

Методиката има и негативен ефект върху конкуренцията и може да насърчи забранени споразумения между участниците на пазара, предава „Стандарт“.

В началото на годината производители и доставчици на скъпи консумативи като сърдечни клапи, коленни и тазобедрени стави сезираха антимонополната комисия за методиката на НЗОК. Според нея здравната каса ще покрива цената само на най-евтиния консуматив от дадена група.

Регламентът на касата забранява доплащането от пациента за изделия, които са по-скъпи от договорените с касата и извън реимбурсния пазар. Това затваря пазара и ограничава конкуренцията на него, тъй като ще остави извън пазара участници, чиито изделия са по-качествени, иновативни или технически усъвършенствани, и съответно по-скъпи, смятат от КЗК. Лекарите също са ограничени да предложат най-адекватно лечение за пациентите и съответно правото им на избор.

От КЗК казват, че разпоредбите на методиката са в състояние да повлияят негативно на конкурентния процес на пазара на възстановявани от здравната каса медицински изделия. Това може да насърчи производители и търговци да сключват забранени споразумения между тях.

В методиката се съдържат дискриминационни условия за допускане на участници до процедурата по договаряне, се казва още в становището. Тези условия противоречат на националното и европейското право на конкуренцията и ограничават участието на пазара на реимбурсирани медицински изделия на настоящи или потенциални производители и търговци.

Пример за такива условия е изискването кандидатите за участие в процедурата да представят доказателство за заплащане на конкретното медицинско изделие от обществен фонд в поне три страни – членки на Европейския съюз, при условие че то не е произведено в България.

Подобно условие е и изискването за проведени поне две клинични изпитвания за медицински изделия, прилагани в условията на болничната медицинска помощ, смятат още от КЗК.

#КЗК #НЗОК #лекарства #пациенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"