Двама осъдени в Бургас за купуване на гласове

Двама осъдени в Бургас за купуване на гласове
A A+ A++ A

Двама мъже са били осъдени за купуване на гласове от Районен съд – Бургас. Това каза за радио „Фокус”-Бургас говорителят на Окръжна прокуратура Красимира Кателиева. Разследването е установило, че двамата са извършвали изборна търговия в Камено.

Организатор на схемата бил Стефан Славов, който предлагал от 15 до 70 лева на глас.
Мъжът агитирал за малка партия, която така или иначе не е успяла да прескочи четирите процента. Славов получи три години пробация и глоба от 9000 лева. Като негов съучастник е установен Тодор Ходжев. Той е осъден на шест месеца условно с три години изпитателен срок. Според Кателиева, разследващите не са стигнали до информацията дали хората, на които е платено да гласуват, са го направили, защото по закон са длъжни да пазят тайната на вота.

Установено е, че двамата уговорили покупко-продажбата на гласовете ден преди вота на 12 май. Срещата им била организирана в малко заведение в Камено. Тодор Ходжев привлякъл за престъпната кауза много свои съграждани. Стефан Славов пък им платил по 15 лева на глас. На някои дал повече, защото обещали да уговорят й семействата си. 15 лева взел и Тодор Ходжев.

Кателиева обясни, че присъдата му е по-лека, тъй като се споразумял с прокуратурата. Тя допълни, че Стефан Славов бил стар познайник на органите на реда. Мъжът е осъждан условно за трафик на хора. „Само едно от седемте образувани дела за търговия с вот има ефективно наказание.

Срещу купувача на гласове от Поморие също има изготвен обвинителен акт. По останалите пет досъдебни производства, по които се работи във връзка с изборите, все още се разследва и засега няма привлечени обвиняеми", заяви Красимира Кателиева.

#Бургас #осъдени #купуване на гласове #Камено #Поморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"