БСП предлага вдигане на пенсиите за сметка на партийните субсидии

БСП предлага вдигане на пенсиите за сметка на партийните субсидии
Въпросът за орязването на партийните субсидии наполовина ще бъде поставен на обсъждане от социалистите в парламента, обеща зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От БСП предлагат партийните централи да получават два пъти по-малки субсидии, за да може със спестените средства да се повишат заплатите и пенсиите, съобщи "Стандарт".

Темата ще бъде поставена на обсъждане от социалистите в парламента, обеща зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов.

В момента централите получават по 12 лв. за бюлетина. Ако предложението на БСП се приеме субсидията ще стане 6 лв. за глас.

Според неофициална информация и от ГЕРБ са готови да предложат подобна мярка заради кризата.

Всяка година към партийните каси от бюджета на държавата се превеждат около 50 млн. лв.

Според закона за политическите партии субсидията се дава и на партиите, които не са в парламента, но са събрали над 1% от гласовете на изборите.

Така НФСБ ще получава от бюджета по 1,563 млн. лв. за година. Движение България на гражданите - 1,360 млн. лв. Малко над 700 000 лв. ще вземат Лидер и РЗС. Глас народен на Светльо Витков е с близо 500 000 лв. държавна субсидия.

Нато най-голяма партия в 42-рия парламент ГЕРБ ще получава около 13 млн. на година. БСП ще вземе близо 11 млн. лв, а почти 5 млн. лв. е субсидията на ДПС. "Атака" пък има близо 3 млн. лв.

В червената партия са против тоталното отпадане на държавните дотации. Там обаче се обсъжда и вариант за вдигане на прага за получаване на субсидия от 1 на 3%.

БСП обмисля и нововъведение в Правилника за дейността на Народното събрание, с което да се повиши гражданският контрол над работата на депутатите.

Това съобщи в Разград новоизбраният депутат от региона Татяна Буруджиева, цитирана от "Дарик".

По думите й ще се въведе задължение народните представители да общуват системно с избирателите си, като това трябва да става два пъти месечно.

Буруджиева призова и избирателите да търсят информация за това какво правят техните избраници и да ги държат отговорни за дейността им.

#субсидия #Парламент #Разград #Татяна Буруджиева #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »