Каква ще бъде 2012 г. за България? (Според Novinite.bg и Novinite.com)

Каква ще бъде 2012 г. за България? (Според Novinite.bg и Novinite.com)
A A+ A++ A

Със старта на 2012 г., журналистите на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) предлагат на вниманието Ви своите отговори на един ключов въпрос...

Каква ще бъде 2012 г. за България?

 

България през 2012 - нов шанс, а не апокалипсис: Тази година вероятно ще бъде доста лоша за България, но всяко зло за добро. Истината е, че ние, българите, сме твърд народ и понякога имаме нужда от силен шамар, като трудните времена, през които преминаваме в момента, за да научим най-важния урок - че всички сме свързани. Тази година онези, които са на власт имат шанс – последен - да покажат, че заслужават да останат на власт. Тази година ние, всички така наречени обикновени българи, имаме шанс да съживим добродетелите, които сме заровили дълбоко в себе си – съчувствие, любов, честност, трудолюбие, прецизност. Как ще подходим ще бъде въпрос на живот и смърт. Почти буквално.

Милена Христова

 

2012 г. ни оставя слаби основания да се надяваме на драстична промяна в социалния, политически и икономически живот на страната, като в самия си край отминалата година ни предложи редица показателни за това събития. Във време, в което Европейският съюз ще претърпи дълбока трансформация, българската европейска политика ще остане непоследователна и неразбираща; от своя страна вътрешнополитическият живот най-вероятно ще остане затворен в порочния кръг на фалшиви постижения, неефективна критика и слаба чувствителност към самата възможност за достоен живот на българските граждани. Държавата ще разчита на това да продължава да бъде бедна и слабо развита, но за сметка на това финансово дисциплинирана. Единствено постепенно нарастващата гражданска осъзнатост би могла да засили надеждата за бъдещето.

Огнян Касабов

 

2012 г. ще бъде още една трудна година за икономиката, ще има свити инвестиции и потребление, и високото ниво на безработицата ще се запази. Обаче очаквам една по-добра година от 2011, повече раздвижване на бизнеса – светлина в тунела. Не очаквам напредък в борбата с корупцията и престъпността, особено с домашната и уличната. Но, като човекът от екипа живял най-дълго и с най-преки впечатления от социализма, и като човекът живял и най-дълго в САЩ, смея да твърдя, че всяка следваща година е по-добра за демокрацията в България. Въпреки, че винаги съм била и оставам строг критик на българските политици. За 20 години България отиде много напред като имаме предвид стартовата позиция. Не можем да сравняваме американската демокрация с нашата – правени са от различни хора, и всички знаем какви личности изплуваха тук, през прехода. Обаче идва младо поколение като моите колеги – честни, умни, образовани, необременени от комунизъм, социализъм, куфарчета и Държавна сигурност. Така че има място за оптимизъм. И да не забравяме, че не всичко зависи от политиците, много зависи и от нас.

Мария Гинева

 

Бъдещето на България до голяма степен зависи от процесите в т. нар. „голямо европейско семейство" – и ЕС, и еврозоната. Въпреки слабото икономическо съживяване през 2011 г. и ниския държавен дълг и дефицит, прогнозите няма как да са оптимистични, ако ситуацията в Европа се влоши. През 2012 г. България може да види раздвижване по важни инфраструктрурни проекти. Най-вероятно ще се реши бъдещето на АЕЦ „Белене", ако България не се откаже и от него след „Бургас-Александруполис". Безработицата обаче ще запази досегашните си нива, а недоволството на хората ще продължи да расте. Вероятни са нови силни протести – основно  по темите за шистовия газ и цените на горивата. 2012 г. няма да остане недокосната от „бисерите" на премиера Бойко Борисов, чиято „духовитост" набира все по-голяма сила. Към него ще се присъединят и много от министрите, които често се изказват неподготвени. Остава да се надяваме поне да не се сбъдне тълкуванието на календара на маите за края на света..

Донка Драгова

 

2012 г. вероятно ще се окаже по-добра за България в сравнение с последните 2-3 години... От една странта сравнително оптимистичните прогнози на МВФ, Световната банка, международните рейтингови агенции, ЕБВР, УниКредит и т. н. за икономическия ръст и макроикономическата стабилност действат успокояващо. От друга страна обаче на фона на уж отшумяващата икономическа криза нищетата в България си остава константа. Така че не бива да пренебрегваме факта, че почти не усетихме кризата, именно защото сме свикнали с нея. Както се казваше в онзи тематичен виц: Скитала Икономическата криза, обиколила целия свят, дошла в България и с блаженство възкликнала: „Вкъщи си е най-хубаво!" Така че въпреки тънкият оптимизъм най-вероятно Кризата ще продължи да се чувства у дома си в България и през 2012 г.

Невена Гоцкова

 

На фона на други страни които се „тресат" от кризата, българският кораб се очертава да потъва нормално през настоящата година. Но за изплуване е необходима промяна на курса. А такава, за съжаление, не виждам как ще се случи в близкото бъдеще – нито в икономически, нито в духовен план.

Никола Петров

 

 

 

 

 

2012 г. ще бъде година с Олимпийски игри. Това определено е нещо, което може да се очаква с нетърпение, защото българите, понастоящем притиснати между полу-реформи в съдебната система, здравеопазването и пенсионната система, и икономическата криза, може да имат нови поводи да бъдат горди и да ходят с високо вдигната глава. Българите гледат към всичко с недоверие – и с основание. Но ако станат свидетели на олимпийски успехи, може да повярват, че постоянството и упоритостта водят до успех.

Ирина Самоковска

 

 

 

2012 г. ще започне с концентрирането на цялата власт в ръцете на Бойко Борисов и на олигархичните кръгове зад него („най-после!") – чрез встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев. Крах на управлението на ГЕРБ обаче не е невъзможен – именно защото тази „всевластност" може да обедени всички срещу него. Така 2012 г. може да роди нов „спасител" на България (за съжаление от типа на Царя, Станишев и Борисов, едва ли "истински"). В икономически план 2012 г. вероятно ще е неосезаемо по-добра от 2011 г. Но макар макроикономическата стабилност да е хубаво нещо, фаворитизирането от страна на властта на някои фирми за сметка на други не е и няма да подобри конкурентноспособността... Скромно подобряване в усвояването на еврофондовете вече е на път, но България едва ли ще види много чужди инвестиции или поне 1-2 големи енергийни или транзитни проекта.  Геополитически дезориентираното правителство на Борисов ще продължи да се въздържа от захващане с особено тежките проблеми на българската нация. В същото време България просто остава без хора, а образованието, здравната система и „правосъдната реформа" са в състояние на свободно падане. Да не говорим за крещящи въпроси като етническото напрежение и проучванията за шистов газ, които определено имат потенциал да доведат до крахa не само на бездействащия самовлюбен кабинет, но и - което е страшното - на безинициативната нация, която продължава да е в режим на Ботевата "Политическа зима".

Иван Диков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »