Почина Теодора Захариева

Почина Теодора Захариева
През 2009 година Теодора беше удостоена от Български хелзинкски комитет за Човек на годината. Снимка: sportandlife.net
A A+ A++ A

Днес, 7 януари, почина председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева.

Днес предиобед почина Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум, съобщи за БГНЕС д-р Стойчо Кацаров, с когото тя от дълги години работи в неправителствения сектор.

Повече от 10 години Теодора се бори не само с тежката диагноза рак, но и с бездушието на институциите. Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства.

Още през 2004 година Теодора Захариева застана с протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, като си свали перуката след тежката химиотерапия.

Средствата, които спечели от делото срещу МЗ, тя вложи в пациентска организация за обучение на хора, болни не само от онкологични заболявания, но и с други страдания, да отстояват правата си пред държавата и да се чувстват пълноценни хора.

През 2009 година Теодора беше удостоена от Български хелзинкски комитет за Човек на годината на 10 декември, когато целият свят отбелязва приемането на Хартата за човешки права на ООН. Поклон пред паметта й!

#Теодора Захариева #председател #Български пациентски форум #Захариева #Български хелзинкски комитет #Човек на годината

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"