НДСВ предлага нов дясноцентристки проект

НДСВ предлага нов дясноцентристки проект
Заседанието на Политическия съвет на НДСВ Снимка: НДСВ
A A+ A++ A

Политическият съвет на НДСВ упълномощи преговорен екип да води разговори с представители на център-дясното пространство с цел създаване на нов политически проект. ПС възложи на председателя на НДСВ веднага да започне промени в организационната дейност и да подобри състоянието й. Това се случи днес на заседание на ръководния орган на партията в централата на НДСВ, в рамките на който бе направен анализ на изборните резултати, съобщиха от партията.

ПС на НДСВ  категорично  потвърди, че воденият политически курс на НДСВ за сътрудничество и обединение на партиите от център дясно в продължение на 1 година е бил правилен и трябва да бъде модел на политическо поведение. Именно оценката, че реално дясно и центристки мислещите хора нямат представителство в сегашното Народно събрание, налага като императив подобни действия. Членове на екипа за преговори ще бъдат Христина Христова, Антония Първанова, Станимир Илчев, Соломон Паси, Минчо Спасов и други представители на партията.

Председателят на НДСВ Христина Христова оцени резултатите от изборите като незадоволителни и представи анализ на представянето на Коалиция „Център – свобода и достойнство” на парламентарните избори. „Изборите преминаха сред невиждан досега страх и непозната агресия, както от страна на партията, управлявала почти 4 години, която използва целия държавен ресурс и смачка волята на хората, така и от страна на други националистически и популистки партии”, подчерта Христова. „Демократичността на проведените избори e под въпрос, така както е под въпрос демокрацията в България изобщо след последното управление на страната. „Съмненията за зловреден контрол и манипулации ще тегнат над изборния резултат и ще оставят неприятна следа и недоверие върху следващото управление, което и да е то”, предрече председателят на НДСВ.

„Ние сме категорични, че на следващите избори, които може да са съвсем скоро, дясно мислещите хора и демократичното мнозинство на гражданите ще постигнат представителство в нов парламент за сметка на популизма и национализма, с който се характеризира сегашния”, каза още Христова.

Христова посочи част от обективните и субективните причини за ниския резултат на Коалицията, но акцентира, че политическият път на обединяване беше правилен и изборите го доказаха – под чертата останаха всички формации, с които водихме преговори. Членовете на Политическия съвет се обединиха около тезата, че в кампанията бяха положени огромни усилия, но въпреки това резултатът е незадоволителен.  Сред грешките се отчете и липсата на абревиатурата на НДСВ в името на коалицията, липсата на време и късното създаване на  коалиция, защото до последно се очакваше думата на СДС, несработването на партньорите в някои организации, ограничения ресурс и ненавременното му осигуряване на структури, липсата на свежи идеи за кампанията и др.

ПС реши, че отговорната му позиция, като ръководство на партията, сега е да продължи да работи и да създаде условия за изпълнението на най-необходимия за хората на страната силен алтернативен дясно-центристки проект. Условията и политическата картина са такива, че диктуват бързи действия, коментираха членовете на ПС. Предстои анализът на ПС да бъде попълнен и детайлизиран, за да се предложи той, както и план за бъдещи действия на предстоящ Национален съвет.

Проф. Огнян Герджиков и Нина Чилова подадоха оставки от ПС на НДСВ, но остават в партията.

#НДСВ #политически проект #избори #нарушения #призив #Христина Христова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"