Откраднаха бижута за над 1 млн. долара на звезди в Кан

Откраднаха бижута за над 1 млн. долара на звезди в Кан
Шопар е един от официалните спонсори на фестивала. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бижута на стойност над 1 милион долара, които трябвало да бъдат дадени под наем на звездите, преминаващи по червения килим на кинофестивала в Кан, бяха откраднати рано тази сутрин, но Златната палма е в безопасност, съобщиха официални източници, цитирани от БГНЕС.

При кражбата, извършена по сценарий, сам по себе си достоен за филм, крадците нахлули в стаята на американска служителка на швейцарската луксозна марка Шопар, изпразнили сейфа и избягали с бижутата, съобщи полицията.

Кражбата била извършена в около 5 ч. местно време в хотел Новотел, на 15 минути от мястото на провеждане на фестивала, допълни същият източник. Шопар е един от официалните спонсори на фестивала и един от магазините й, покрит със собствен червен килим, се намира близо до плажа, точно срещу мястото на кинофестивала.

Бижутерската марка промени дизайна на Златната палма и всяка година дава под наем бижута на звездите за преминаването им по покритите с червен килим стъпала на Фестивалния дворец. Фотосесиите са изключително ценни за създателите на облекла и бижута, тъй като достигат до медиите в цял свят.

Официален представител на фестивала съобщи, че трофеят е в безопасност. Златната палма е направена от 118 грама жълто злато и струва над 20 000 евро (26 000 долара). Историята на трофея датира от 1955 г., по съвпадение годината, в която Алфред Хичкок създава филма си "Да заловиш крадец". Той разказва историята на джентълмен крадец и за обир на бижута на Френската ривиера.

Кинофестивалът в Кан е най-престижният в света. Известен с лазурно синьото си море, луксозни яхти и партита с шампанско, той привлича хиляди актьори, режисьори, продуценти и купувачи на филми. Поради това сигурността по улиците и в хотелите е много висока. Кражби се случват, но полицията съобщи, че не си спомня толкова голяма загуба като днешната по време на 12-дневния фестивал. Миналата година крадци отмъкнаха четири часовника на стойност 400 000 евро, принадлежащи на футболните звезди Сюлейман Диавара и Мамаду Нианг, които били в Кан за фестивала.

#Кан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »