Медии в Скопие: Гръцко-български съюз срещу Македония

Медии в Скопие: Гръцко-български съюз срещу Македония
A A+ A++ A


Български и гръцки евродепутати отново ще се опитат да влияят на Резолюцията на ЕП за Македония, която европейският законодателен дом ще я гласува на 22 май, предаде електронното издание на македонския вестник „Дневник“, като цитира агенция МИА.

„С дузина поправки, които трябва да бъдат внесени най-късно до понеделник вечерта, гръцко-българският антимакедонски съюз в ЕП се очаква драстично, в негативен контекст да промени резолюцията на Европейския парламент за Македония, която беше приета миналия месец от Комитета по външните работи“, коментира изданието. Докладчикът за Македония Ричард Хоуит бил във Великобритания и не бил достъпен за коментар, но очакванията са той да защитава своя доклад.

„В резолюцията, която може да претърпи допълнителни изменения при гласуването на пленарна сесия, евродепутатите потвърдиха, че добросъседските отношения са „съществен стълб в процеса на присъединяване към ЕС“. По отношение на събитията от 24 декември евродепутатите призоваха всички партии да продължат с политическия диалог и да изтъкнат необходимостта за широка междупартийна подкрепа и ангажимент в провеждането на европейската програма“, пише изданието.

„В самата резолюция за Македония се намериха и лицата с българска идентичност, исканията за историческо помиряване между етническите групи и това, което не е добре за Македония – призив за установяване на съвместни експертни комисии за образование и история с България. А с договор на политическите групи, за да не се помисли, че ЕП има едностранна позиция по отношение на спора за името, само един път се ползва думата „македонци” и временното име „Бивша Югославска Република Македония”.

„Сегашните настоявания на българско-гръцките депутати в ЕС са събитията от 24 декември да бъдат отбелязани по-силно, с което би се посочило, че комисията за разследване все още не е формирана, което говори за това, че страната няма демократичен капацитет. Това понятие се очаква да бъде употребено и от гръцкия и от българския външен министър на срещата следващата седмица на Съвета на министрите, с цел да оправдаят новото вето“, коментира „Дневник“.

„Водачи на кампанията за интервенция с по-твърди оценки за Македония са Андрей Ковачев, Евгени Кирилов и Станимир Илчев от българска страна и Николаос Салавракос, Георгиос Комуцакос и Мариа-Елени Копа от гръцка. Кореспондентът на МИА от Брюксел е контактувал с тези депутати, но никой не пожелал да коментира дали ще внесе поправки към резолюцията. От кабинета на Кирилов са заявили, че той никога предварително не е разкривал следващите си стъпки“, пише още изданието.

(По агенция Фокус)

#Македония #ЕС #евродепутати #резолюция #поправки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"