Путин разказа как е бил кръстен тайно

Путин разказа как е бил кръстен тайно
Владимир Путин разказа пред журналисти как тайно е бил кръстен там по времето на Сталин. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Руският премиер, който бе на църковната служба по случай руската православна Коледа в Спаско-Преображенския катедрален храм в Санкт Петербург, разказа пред журналисти как тайно е бил кръстен там по времето на Сталин.

„За мен този храм е специален, тук са ме кръстили, когато съм бил на месец и половина“, каза премиерът, който рядко споделя факти и преживявания от личния си живот. „Майка ми ми е разказвала как с една съседка са ме донесли тайно, тъй като баща ми бе член на КПСС и последователен и строг човек. Направили са го тайно, поне се е смятало така“, каза Путин, цитиран от руски медии, предаде БГНЕС.

Той е роден през 1952 г., една година преди смъртта на Сталин. Тъй като този ден е бил празникът на архангел Михаил, свещеникът предложил да ме кръстят Михаил.
„Майка им обаче не се съгласила, тъй като вече ме била записала Владимир“, добави премиерът на Русия.

Той разказа още, че веднага след войната родителите му живеели точно срещу храма, а после се преместили на пет минути оттам.

Като дете с другарчетата си той често „обикалял“ наоколо, тъй като го привличали монументалността и красотата на катедралата. След смъртта им майката и бащата на Путин са били опети в същия храм.

Самият Путин, който е бивш кадър на КГБ, започна открито да говори за вярата си, откакто влезе в политиката и често се среща с православни духовници.

В Коледното си поздравително послание до патриарх Кирил той призовава руската православна църква и занапред конструктивно да съдейства на държавата и обществените институции в такива важни сфери като възпитанието на младежта и подкрепата на семейството, междунационалното съгласие и противодействието на екстремизма, благотворителността и възстановяването и опазването на богатото историческо и културно наследство на народите на Руската федерация.

#Владимир Путин #Путин #премиер #Русия #Санкт Петербург #кръщене #Сталин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"