Гърците гонят депресията с турски сериали

Гърците гонят депресията с турски сериали
Турските сериали се радват на огромна популярност в Гърция въпреки съперничеството между двете съседни държави. Снимка: potv.bg
A A+ A++ A

Турските сериали се радват на огромна популярност в Гърция въпреки съперничеството между двете съседни държави.

Когато таксиметров шофьор от Атина научил, че пътуващият в таксито му е директор на базирана в Истанбул компания, която внася турски тв сериали в Гърция, той се обадил по телефона на съпругата си и й дал да говори с мъжа, седящ на задната седалка, предаде "Ройтерс", цитирана от БГНЕС.

"Тя знаеше какво се случва след това", казва с усмивка генералният директор на Глобал Ейджънси Изет Пинто.

"Очаквах успех, но не толкова голям", допълва той. Всичко започнало, когато ударените от кризата гръцки телевизионни канали осъзнали, че купуването на лъскави истории за забранена любов, изневяра, вярност към семейството и предателство от дългогодишния регионален съперник Турция, е по-евтино от снимането на собствени сериали.

Изпълнените с напрежение драми бързо се превърнали в най-рейтинговите предавания, въпреки факта, че се излъчват на турски език със субтитри на гръцки и си спечелили верни почитатели сред гръцката публика, обезверена от най-голямата финансова криза от десетилетия.

Местни анализатори дори говорят за турска инвазия, давайки за пример историческата вражда между двете страни, които са били на ръба на войната няколко пъти, за последно през 1996 г.

В последно време обаче отношенията им се затоплиха, а природните бедствия сближиха още повече двете страни. Но гърците знаят малко за ежедневието на градските турци и обикновено гледат критично на турското общество.

"Това, което турците не постигнаха с 400-годишната военна окупация, те го постигнаха с телевизионна окупация", написа местен блогър, имайки предвид управлението на бившата Османска империя, която включвала и земите на днешна Гърция. Тя се разпадна в началото на 20-ти век.

Панорамните гледки към кварталите в Истанбул, които някога са приютявали големи и жизнени гръцки общности, също пробуждат носталгия у гърците по града, който те наричат просто "Градът" или Константинопол.

"Те ми напомнят на друга ера, на Гърция през 60-те години, когато хората господствали над живота, не над материалните неща. Гледам ги, за да не изпадна в депресия", казва 65-годишната зъболекарка Елени Кацика.

Гърците били толкова пленени от сериалите, че започнали да пристигат на организирани групи на остров Буюкада край бреговете на Истанбул, само за да разгледат снимачната площадка на хитовия сериал "Късмет".

В промеждутъка между подпечатването на паспортите в препълнен полицейски участък в Атина, млада служителка хвърля поглед към малък портативен телевизор в единия край на бюрото си, по който дават повторение на най-новия хит "Любов и наказание".

Рейтингът на сериала в малката страна с население от 11 милиона души достигна 40% през лятото, отстъпвайки първото място само на мач от Шампионската лига по футбол. Големите канали ANT1 и Mega се конкурират, излъчвайки турски сериал в 21 ч. и повторение в късния следобед.

"Осъзнах, че омразата е изфабрикувана от управниците. Не виждаме лошия враг, виждаме истинския турчин, който се влюбва, страда, който е като нас", казва 21-годишната студентка по право Ангелики Папатанасиу във връзка с турските сериали.

В резултат на това десетки гръцки фен страници във Фейсбук са изпълнени с турски думи като "харика" (прекрасен) и "гюзел" (красив). Някои гръцки списания започнаха да подаряват CD-та с интензивни уроци по турски.

Някои турци смятат, че успехът на сериалите в Гърция е трудно обясним, въпреки близостта на двете страни, които в някои райони са разделени само от няколко километра.

"Шокиран съм. Гърците се нуждаят от нов вид забавление, за да забравят за проблемите си и тези сериали изглежда задоволяват търсенето за момента", казва Асли Тундж, професор по журналистика от университета Билги в Истанбул.

Освен това те се връщат към дните, когато икономическото положение беше по-добро, традициите се спазваха, на всеки ъгъл имаше ваксаджии и местната бакалия беше събирателен пункт.

"Езел" и други сериали показват изгубения мащаб на гръцкото общество, което беше погребано през последните години", отбеляза писателят Никос Хейладакис в статия за местен вестник относно успеха на един криминален сериал.

"Те събуждат в днешния грък изгубената му идентичност", допълни той.
В известен смисъл сериалите изнасят турската култура, дори на непопулярни пазари като гръцкия, казва Изет Пинто от компанията Глобъл Ейджънси.

"Гърците чувстват турците по-близки, отколкото преди. Понякога културното влияние е по-важно от политическото", допълва той. Не всички обаче са съгласни с мнението му.
Във Фейсбук се нароиха десетки страници с имена като "Смърт на турските сериали по гръцките телевизии" и "Рехабилитационен център от турски сериали".

Те са създадени от хора, които искат един конкретен сериал да бъде свален от екран, защото части от него били заснети в турската част на Кипър.

"Дали телевизионните канали са забравили, през какво преминаха гърците? Някои неща не могат да бъдат забравени, не могат да бъдат изтрити от гръцката история", се казва в коментар на потребител на местен сайт.

#турски сериали #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »