Бюджет 2012: България може да прибегне до еврооблигации

Бюджет 2012: България може да прибегне до еврооблигации
Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството прие на извънредно заседание промените в данъчните закони и проектобюджета за 2012 г., който ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание.

„Минималният размер на фискалния резерв остава 4.5 млрд. лева“, подчерта финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че през януари 2013 г. предстои погасяване на глобални облигации в размер на 1.8 млрд. лв. и държавата трябва да се подготви за това още от тази година.

Дянков официално потвърди възможността България да увеличи държавния си дълг с емисия облигации на международните пазари или държавни ценни книжа на вътрешния пазар.

Бюджетите на всички ведомства, с изключение на Министерството на културата и Министерството на образованието, остават непроменени.

Парите за образование се увеличават нетно с 50 млн. лева, като от тях вероятно около 40 млн. лв ще отидат за увеличаване на стандартите в средното образование и около 10 млн. ще влязат във фонд „Наука“.

Дянков е убеден, че институция като БАН трябва да получава една трета от финансирането си от проекти, една трета от държавата и една трета да е финансирането от частния сектор. Затова той ще предложи и през 2013 г. да бъде намалена субсидията на БАН, а да се увеличат парите за фонд „Наука“.

В сряда представителят на Общото събрание на БАН проф. Никола Малиновски заяви, че допълнителното намаляване на държавната издръжка на Българската академия на науките в Бюджет 2012 може да задуши окончателно академията.

Министерството на отбраната пък няма да получи всичките 1.5% от БВП, които са заложени в Бялата книга, а ще му бъдат изплатени само 1.2%.

Минималните помощи за майчинство нарастват с 30 лв. – от 240 на 270 лв., но още не е ясно от коя дата промяната влиза в сила, предаде „Дневник”.

Увеличение и на пенсиите ще има от началото на следващата година, но само за тези под 200 лв.

Акциз върху цената на природния газ все пак ще има, но не от началото на годината, а от 1 юни, съобщи БГНЕС.

Според първоначалното предложение на Министерството на финансите, през 2012 г. трябваше да бъде въведена акцизната ставка от 1.70 лева за гигаджаул за природния газ за моторно гориво и 0.20 лева за гигаджаул природен газ, използван за отопление.

Ставките, заложени в проектобюджета, приет днес, са наполовина по-ниски.

Акцизът на газа за моторно гориво ще бъде 85 стотинки за гигаджаул, което е реално увеличение на цената с малко над 1 стотинка на литър, а акцизът за газа, използван за отопление, ще бъде 0.10 лв.

За природния газ, използван за битови нужди, няма да има акциз.

До края на ноември ще бъде решено дали ще има коледни надбавки, след като приключи анализът за увеличението на пенсиите и за увеличението на минималното обезщетение за майчинство през следващата година, заяви министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след заседанието на кабинета.

Заложеният в бюджета ръст е 2.9%, очакваният дефицит – 1.3 на сто, а инфлацията – под 2.0%.

#бюджет 2012 #помощи за майчинство #пенсия #БАН #ведомства #фискален резерв #еврооблигации #държавни ценни книжа #Министерство на финансите #Симеон Дянков #Министър на финансите #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »